Mobilizari fara precedent impotriva lui Putin

Scris de

Cel putin 50.000 de persoane au manifestat la Moscova pentru a contesta victoria partidului premierului rus, Vladimir Putin, la alegerile legislative din 4 decembrie. Partidul Rusia Unita a castigat alegerile prin obtinerea  a peste 50% dintre voturi.

Protestatarii sustin ca alegerile au fost fraudate cu peste 20 de puncte. Ei cer o rezolutie prin care sa se organizeze noi alegeri si cer, de asemenea, demisia lui Putin. O noua manifestatie este prevazuta pentru data de 24 decembrie.

Desi politia estimase un numar de 25.000 de protestatari, opozitia a afirmat ca la manifestatii ar fi participat intre 50.000 si 80.000 de persoane. Piata Bolotnaia a fost plina, oamenii ajungand sa ocupe podurile si cheiurile adiacente. Organizatorii au cerut protestatarilor sa vina imbracati in alb, sa aduca baloane si flori, pentru a evita interactiunea violenta cu fortele de ordine. Protestul a fost un melanj intre adeptii extremei-stangi, ai liberalismului si ai miscarii nationaliste «Rusii».

Si la Saint-Petersburg au avut loc proteste, acolo estimandu-se participarea a 10.000 de persoane. Manifestarile au avut loc in aproape 50 de orase din Rusia, cele mai importante avand loc in centrele urbane din Siberia si Ural.

Desi presedintele rus, Dimitri Medvedev, ordonase politiei sa nu se comporte brutal cu manifestantii, Kremlinul a multiplicat presiunile fata de protestatari. Primul-ministru a avertizat ca excesul de zel al participantilor va fi reprimat prin folosirea “tuturor mijloacelor legitime”. Parchetul din Moscova a luat si el masuri prin atentionarea politiei de “a lua masurile necesare pentru a garanta mentinerea ordinii publice”. Seful Serviciilor Sanitare a rugat populatia sa nu participe la aceste adunari pentru ca “favorizeaza raspandirea rapida a virusurilor, in special cel gripal”. Cu toate aceste masuri, la Moscova nu s-a efectuat nicio arestare.

La Paris, in jur de 300 de studenti rusi au protestat in centrul orasului, strigand “Putin, talharul!”. Printre participanti s-au numarat si cativa dizidenti si francezi de origine rusa care au vrut sa-si exprime nemultumirea fata de revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin.

La cererea presedintelui rus, Dimitri Medvedev, mai multe posturi de televiziune au difuzat informatii referitoare la acest subiect.

Sursa: Le Parisien
Sursa foto: Xibar.net

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (3)

 

  1. Luna says:

    “Putin, talharul!” Ha! Ha! Ha! VV, a dat de belea, se pare! Oricat de bine intentionat ai fi, exista un sfarsit..mai bun, mai rau..

  2. Lilia says:

    VP este un bun jucator! Oare ce va face? Pierde sau castiga..?

  3. Lilia says:

    Am citit pe un site ca premierul de ceva timp insera în discursurile, interviurile, articolele sale propozitii ce contineau amenintari voalate la adresa opozantilor sai redutabili. Astfel ca, luminatia sa, luat de val ,a zadarnicit tot mesajul patriotic pt Mama Rusie.. Pare aiurea ! Nu?

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.