ONU: noua compozitie a Consiliului de Securitate

Scris de

Cinci tari noi sunt alese in Consiliul de securitate ca membri nepermanenti. Locurile sunt ocupate pentru un mandat de doi ani de catre Pakistan, Maroc, Guatemala, Azerbaidjan si Togo. O noua compozitie nu va destinde insa tensiunile deja foarte stranse din cadrul Consiliului.

In acest sens, Pakistanul va trebui sa coabiteze cu India, rivalul sau istoric. Iesirea Braziliei a zguduit coalitia blocajului format cu Rusia, China, Africa de Sud si India.

Exista tari care se opun cu fermitate interventiilor exterioare ale ONU, cu precadere Siria. Dar Rusia castiga un puternic aliat din moment ce Azerbaidjanul a fost ales. Marocul, Guatemala si Togo, in schimb, ar trebui sa sustina mai degraba blocul occidental.

Noua compozitie a Consiliului de securitate nu schimba cu nimic raportul de forte privind Palestina, a carei solicitare de admitere a ramas in suspans. Noul Consiliu nu va linisti puternicele divergente intre ambasadorii foarte nervosi ale celor doua blocuri – Occident si Rusia, privind punctele de vedere ireconciliabile asupra dosarului sirian.

Autor invitat: Adriana Vilsan

Sursa: Rfi
Sursa foto: Rfi

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.