Palestina a devenit partener al Adunarii Consiliului Europei

Scris de

Consiliul National Palestinian a devenit, marti “partener pentru democratie ” al Adunarii Parlamentare a Consilului Europei, statut creat in 2009 pentru a intari statul de drept in tarile vecine continentului european.

Parlamentul Autoritatii Palestiniene este al doilea, dupa cel al Marocului, care obtine aceasta recunoastere. Ea ii permite sa participe la toate lucrarile Adunarii de la Strasbourg si sa ia cuvantul in fata acesteia, fara insa a beneficia de drept de vot.

Acest statut a fost acordat la zece zile dupa ce presedintele Autoritatii Palestiniene a cerut, in fata ONU, recunoasterea statului palestinian. Atribuirea acestui statut Consiliului National Palestinian a fost aprobata la Strasbourg prin 110 voturi pentru, cinci impotriva si 10 abtineri.

Devenind partener al Adunarii Parlamentare, Consiliul National Palestinian reafirma atasamentul la democratia pluralista. Totodata, el se angajeaza sa lupte pentru abolirea pedepsei cu moartea, organizarea alegerilor libere si la incurajarea participarii, in mod  egal, a femeilor si a barbatilor la viata publica si politica.

Knesset, Parlamentul israelian, beneficiaza din 1957 de statutul de observator, statut asemanator celui de “partener pentru democratie”, dar rezervat democratiilor “mature”.

Autor: Oana Barbu

Sursa: Le Monde
Sursa foto: TopNews.in

Etichete: , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.