Topul monumentelor neterminate din intreaga lume

Scris de

Lipsa de fonduri pare a fi un numitor comun pentru multe cladiri superbe, dar neterminate din intreaga lume. Asa ca, in cea mai mare parte a timpului, ele stau abandonate ca monumente de ”nebunie financiara”.

La Sagrada Familia, Spania1. La Sagrada Familia, Spania. Constructia la uriasa biserica a lui Gaudi din Barcelona a inceput in anul 1882.  Aceasta nu este finantata din bani publici. Sursele de finantare sunt donatiile private si incasarile din biletele de intrare.

Numele oficial este Temple Expiatori de la Sagrada Família. Se asteapta sa fie finalizata in anul 2026, in timp util pentru centenarul mortii artistului.

 

 

Catedrala din Siena2. Catedrala din Siena, Italia. Constructia Domului medieval din Siena a durat aproape cincizeci de ani. A fost realizata intre 1215 -1263, pe ruinele unei alte constructii religioase. Planurile de extindere au fost puse in aplicare in secolul al XIV-lea, dar ”Moartea Neagra” a devastat orasul, iar constructia a stagnat. Peretii ”noului Dom” sunt neterminati si găzduiesc un muzeu si o parcare.

 

 

Castelul Neuschwanstein, Germania3. Castelul Neuschwanstein, Germania

Inceput in 1869, acest castel a fost menit sa fie un refugiu pentru regele Ludovic al II-lea al Bavariei. In secolul XX, arhitectii de pe un alt continent – America – se inspirau din creatia germanilor pentru a realiza castelul frumoasei adormite din Disneyland. Regele a murit in 1886, iar constructia palatului nu a fost niciodata terminata. Castelul a fost deschis publicului, contra unei taxe de vizitare, la scurt timp dupa moartea regelui, permitand plata datoriilor dupa doar cativa ani. Cele 15 camere dezvaluie o dantelarie superba in lemn, detalii lucrate cu cea mai mare grija, iar operele lui Richard Wagner se regasesc, tematic, in picturile murale din intregul palat.

Hotelul Ryugyong, Coreea de Nord4. Hotelul Ryugyong, Coreea de Nord

Constructia hotelului a inceput in 1987, si se preconiza sa fie finalizata in 1989. Finalizarea lucrarii a fost intarziata, iar in 1992, constructia a fost oprita din cauza lipsei de fonduri, energie electrica si foame la scara larga. In 2008, un conglomerat egiptean a inceput renovarea hotelului, incepand cu etajele superioare. Se asteapta ca lucrarea sa fie finalizata pana in 2012, anul aniversarii a 100 de ani de la nasterea fostului lider al Coreei de Nord, Kim II Sung

 

Conacul Woodchester, Anglia5. Conacul Woodchester, Anglia

Situat in Gloucestershire, Anglia, conacul gotic nu a fost terminat niciodata si nu a fost niciodată complet locuit. A fost construit de francmasonul William Leigh intre 1858 si 1870, iar de la moartea sa, in 1873, toate lucrarile s-au oprit.

 

 

Monumentul National, Scotia6. Monumentul National, Scotia

Această structură inspirată de Partenon, realizată în Edinburgh, a fost construită în onoarea celor care au murit în războaiele napoleoniene din Marea Britanie. A fost început în 1826, însă până în 1829 s-au terminat fondurile, iar proiectul a fost lăsat de izbelişte.

 

 

Catelul Kellie, Malaysia7. Castelul Kellie, Malaezia

William Kellie Smit, un om de afaceri scotian din Malaezia a comandat aceasta casa, ca un cadou fie pentru sotia lui, fie pentru fiul sau. Constructia a inceput in 1915, dar gripa spaniola a dus la moartea mai multor muncitori, producand mari pierderi de bani, astfel incat proiectul a fost abandonat.

 

 

Obeliscul neterminat, EgiptObeliscul neterminat, Egipt8. Obeliscul neterminat, Egipt

Obeliscul neterminat inca se mai afla intr-o mina de piatra din Aswan. El a fost abandonat din cauza aparitiei unei crăpături. Nu se stie ce faraon a cerut constructia lui, insa unii arheologi speculeaza ca ar fi trebui sa stea langa obeliscul Lateran din Karnak.

 

 

Szkieletor, Polonia9. Szkieletor, Polonia

Szkieletor este numele neoficial a unei cladiri inalte de 92 de metri din Cracovia, Polonia, initial destinata sa devina sediul Main Technical Organization. Constructia cladirii a inceput in 1975, dar a fost oprita in 1981 din cauza constrangerilor economice. Cladirea neterminata este asemanatoare cu un schelet, asa ca a fost poreclita dupa Skeletor, un ticalos din desenul animat ”He-Man”, popular in Polonia la acea vreme.

 

Biserica neterminata, Bermuda10. Biserica neterminata, Bermuda

Edificiul neterminat din Bermuda a fost inscris pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO, ca parte a orasului istoric St. George. Este prima asezare permanenta din Bermuda, iar constructia acestei biserici a inceput in 1870 pentru a inlocui o alta biserica deteriorata. Lipsa de acord intre enoriasi si problemele de finantare au dus la abandonarea ei.

 

Manastirea din Copnahuastla, Mexic11. Manastirea din Copnahuastla, Mexic

Constructia manastirii a fost inceputa la sfarsitul anilor 1500, insa dupa putin timp a fost abandonata din cauza bolilor izbucnite in regiune.

 

 

 

Ruinele Tonina Maya, Chiapas12. Ruinele Tonina Maya, Chiapas

Ruinele Maya din Palenque din junglele din sudul statului Chiapas din Mexic sunt o destinatie fantastica. Aflate pe marginea Peninsulei Yucatan, ruinele au ademenit numerosi exploratori, arheologi si jefuitori de morminte inca din 1770. Constructia asezarii a inceput inca din secolul IV, insa lucrarile au fost abandonate in mod misterios in anul 900 d.Hr.

 

 

Autor: Laura Anton

Sursa: HuffingtonPost
Sursa foto: HuffingtonPost

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , ,

NemiraNemira
EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.