Parisul cere sanctiuni dure impotriva Iranului

Scris de

Alain Juppe, seful diplomatiei franceze, cere sesizarea Consiliului de Securitate al ONU, in urma recentei publicare de catre Agentia Internationala a Energiei Atomice(AIEA) a raportului cu privire la programul nuclear al Iranului. Pentru a evita declansarea unor confruntari armate in regiune, comunitatea internationala trebuie sa isi inaspreasca pozitia fata de Teheran.

Din 2007, ONU a dat deja patru serii de sanctiuni economice si financiare Iranului. Occidentalii, in frunte cu americanii, au luat masuri chiar mai severe decat cele impuse de Natiunile Unite. Ministrul Apararii, Gerard Longuet, considera ca sanctiunile de ordin economic, tehnologic, industrial vor fi mai eficace decat utilizarea fortei. Acesta afirma, totodata, si necesitatea unei mobilizari a marilor puteri, incluzand China si Rusia, care, totusi, continua sa sustina Iranul. Ministrul vede ca indispensabila realizarea unei presiuni colective asupra Iranului, pentru a impiedica tara sa provoace o catastrofa.

Uniunea Europeana este de acord cu Parisul si si-a exprimat nelinistea cu privire la intentiile Iranului. Ea va lucra cu partenerii sai pentru elaborarea unei “reactii adecvate” fata de publicarea acestui raport. Statele Unite , pe de alta parte, au afirmat ca vor creste presiunea asupra Iranului si ca vor cere noi sanctiuni.

Autor: Oana Barbu

Sursa: Le Figaro
Sursa foto: Top News

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.