Presa iraniana solicita represalii impotriva Israelului

Scris de

atentat cu bomba

Doua ziare conservatoare iraniene au cerut astazi “actiuni de represalii” impotriva Israelului, acuzat ca s-ar afla in spatele asasinatului de ieri al omului de stiinta nucleara Mostafa Ahmadi Roshan. “Singura solutie pentru a opri actiunile dusmanului este de a lua masuri impotriva proiectului de asasinare a savantilor iranieni”, afirma cotidianul conservator Ressalat.

Cotidianul ultraconservator Kayhan solicita si el Iranului sa inceapa operatiuni de represalii impotriva Israelului. “Pentru serviciile de informatii ale Republicii islamice, care de treizeci si doi de ani duc un razboi cu serviciile de informatii ale dusmanului, asasinarea responsabililor si militarilor israelieni este foarte usoara”, afirma Kayhan. Pentru a justifica aceasta cerere, ziarul se sprijina pe declaratiile Sefului de Stat Major al fortelor armate israeliene, locotenentul general Benny Gantz, care a afirmat marti in fata Comitetului de Afaceri Externe al Parlamentului israelian ca “anul 2012 va fi critic pentru Iran, iar lucruri nefiresti se vor produce”.

La randul sau, cotidianul conservator Qods acuza si tarile occidentale, titrand : “Occidentul s-a razbunat pe anuntul de imbogatire cu 20% prin asasinarea unui savant nuclear al tarii.” Omul de stiinta Mostafa Ahmadi Roshan, avand 32 de ani, a fost omorat ieri intr-o explozie cu bomba magnetica, plasata in masina sa, in timp ce se afla in estul Teheranului.

Vice-presedintele iranian Mohammad Reza Rahimi a acuzat imediat Statele Unite si Israelul, inamicii Republicii islamice a Iranului, care au negat ca s-ar afla la originea acestei actiuni. Ambasadorul iranian la ONU a cerut miercuri Consiliului de Securitate sa condamne “foarte dur” atentatul, afirmand ca “exista dovezi evidente ca anumite interese straine se afla in spatele acestor asasinate” destinate sa “perturbe programul nuclear pasnic al Iranului”.

Autor: Ioana Brinzei

Sursa: Le Monde
Sursa foto: Security Blog

Etichete: , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.