Progrese intre Ucraina si UE privind Acordul de Asociere si a Zonei de Liber Schimb

Scris de

Uniunea Europeana (UE) si Ucraina au facut progrese in ceea ce priveste demersurile pentru incheierea Acordului de Asociere si a Zonei de Liber Schimb, ale carui negocieri au inceput in urma cu cinci ani.

Conform unui comunicat al Comisiei Europene, negociatorii celor doua parti au confirmat parafarea Acordului, insa, potrivit diplomatilor europeni, aceasta este o etapa “pur tehnica”.

Intalnirea a avut ca scop redactarea unui nou text care sa inlocuiasca acordul de cooperare incheiat in 1998 si care, in momentul de fata, sta la baza relatiilor dintre cele doua parti.

Seamnarea noului Acord de Asociere pare totusi ca va intarzia, avand in vedere neincrederea pe care UE o are fata de justitia ucraineana din cauza arestarii fostului prim-ministru si lider al opozitiei, Yulia Tymoshenko.

In decebrie anul trecut, UE a sugerat Ucrainei ca incheiera acordului va mai dura, iar presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a specificat ca ea depinde in mod special de situatia interna a Ucrainei si de progresele pe care aceasta le va face, cu precaderea in cazul Tymoshenko. Uniunea Europeana a cerut eliberarea acesteia si posibilitatea de a participa la viitoarele alegeri. Documentul ar putea fi semnat după alegerile parlamentare din Ucraina, care sunt programate pentru luna octombrie.

UE a criticat condamnarea la sapte ani de inchisoare a fostului prim-ministru acuzat pentru abuz de putere. Pentru Bruxelles, acest caz este  dovada  ” justitiei selective”. Pozitia Consiliului European este sprijinita de  Parlamentul European care are un cuvant important in  aprobarea tratatelor internationale.

Sursa: El Mondo
Sursa foto: Le Figaro

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.