Predica intr-o sinagoga israelita

Scris de

Edouard Moyse a pictat acest tablou, redand o scena de sinagoga cu o amprenta  demna de maretia clasicismului. Scena surprinsa intriga prin cadrul si decorul sau. Arhitectura e gatita doar cu lampe de ulei, tipice lumii askeneze traditionale. Asistentii poarta o tunica lunga, prinsi cu largi centuri de o profunda inspiratie  din lumea Orientului apropiat. Coafurile sunt foarte curioase ; boneta rosie este de origine nord-africana, iar cealalta imblanita evoca iudaismul nord-european, in timp ce coafurile celorlalti trimit catre epoci stravechi. Amestecand  elementele de influente diferite, pictorul pare sa refuze o categorizare omogena sau geografica foarte precisa. Nu am putea spune daca aceasta reuniune se deruleaza in epoca medievala, sau contemporana, nici daca se situeaza in Orient sau in Occident.

Constructia frontala a scenei, trasatura terna si accentul pus pe figura unui rabin si a gestului sau, apartin unei viziuni profund clasice, influentata de Jacques-Louis David.  De altfel, rabinul cu parul lung si barba, evoca in mod irezistibil un mesia binecuvantand.

Desi nu este unicul pictorul evreu din Franta, avand de asemeni contemporani precum Edouard Brandon si Alfons Levy, Moyse se distinge de acestia refuzand ilustrarea moderna, fie ca e vorba de cea burgheza pariziana a lui Brandon, fie ca e vorba de lumea rurala alsaciana a lui Levy. Transcendenta diferentelor intre lumea askeneza (evreii din Germania si prin extrapolare Europa) si lumea sefarda (evreii din zona mediteraneeana, din Turcia pana in Africa de Nord), depaseste orice dimensiune istorica, pictorul traducand cu aceasta Predica o viziune idealizata a iudaismului, o viziune in care clasicismul isi exprima permanenta precum o credinta. Moyse, ” pictorul rabinilor ” si-a consacrat o parte semnificativa din opera sa istoriei israelite, precum si lumii calugarilor, putand astfel sa isi exprime fervoarea religioasa.

Sursa: Histoire Image
Sursa foto: Histoire Image

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.