Regimul sirian, acuzat de comiterea crimelor impotriva umanitatii

Scris de

Reprezentanta Comisiei ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pilllay, a denuntat din nou regimul lui Bachar al-Assad de comiterea crimelor impotriva umanitatii si de implementarea unei politici sistematica de inlaturare a opozitiei civile. Aceasta a precizat ca doar anul trecut, fortele de securitate siriene au fost vinovate de moartea a 5400 de persoane.

Pillay a afirmat ca esecul Consiliului de Securitate de a intreprinde o actiune colectiva ferma a incurajat Guvernul sirian sa lanseze un atac fara precedent pentru a inlatura miscarea disidenta. Tot ea a aproximat ca, de cand a izbucnit ultima ofensiva militara a regimului impotriva orasului Homs, acum 10 zile, cel putin 300 de persoane si-au pierdut viata.

In timpul unei sedinte a Adunarii Generala, responsabila ONU pentru Drepturile Omului, care conduce o echipa independenta de investigare a atrocitatilor din Siria, a prezentat noi cifre. Peste 18000 de persoane au fost arestate in mod arbitrar, aproximativ 25000 de refugiati au parasit tara si mii de persoane au fost date disparute. Aceasta a cerut comunitatii internationale o interventie imediata, pentru a evita ca alte persoane sa cada victime represiunii.

Reactiile internationale fata de petitia lui Pillay au fost diferite. Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a afirmat ca Rusia are nevoie de mai multe detalii privitoare la intervenie si a sugerat ca aceasta ar trebui sa se concentreze atat asupra opozitiei cat si asupra Guvernului. Purtatorul de cuvant al Uniunii Europene a confirmat sprijiunul pe care UE il va acorda initiativei arabe, insa ministrul de Externe al Marii Britanii a recomandat ca fortele de pace sa fie alcatuite din militari arabi, si nu din din soldati occidentali. Alein Juppe, ministrul de Externe francez, s-a aratat sceptic fata de aceasta initiativa, considerand ca o actiune straina in Siria ar agrava situatia, mai ales ca singurul organism care ar putea autoriza o astfel de interventie militara, Consiliul de Securitate, nu a luat nicio decizie in aceasta privinta.

Sursa: El Pais
Sursa foto: UN News Center

Etichete: , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.