Sauli Niinisto este noul presedinte al Finlandei

Scris de

Candidatul conservator si pro-european, Sauli Niinisto, a fost ales presedintele Finlandei in urma rezultatelor celui de-al doilea tur de scrutin, obtinand o majoritate de 62,6%. Adversarul sau ecologist-liberal, Pekka Haavisto, a obtiunut 37,4% din voturi si si-a recunoscut public infrangerea la mai putin de o ora de la inchiderea birourilor de vot.

Fost ministru de Finante, in varsta de 63 de ani, Niinisto a fost marele favorit in sondaje. El isi va prelua functiile luna viitoare si a comentat sobru victoria la radioul public YLE : “Campania a fost foarte buna, foarte serioasa. Ma declar multumit! Acum as vrea sa ma concentrez pe ceea ce mi-am propus sa realizez “.

Aproape 4,4 milioane de alegatori au fost chemati la urne pentru a desemna, in cel de-al doilea tur de scrutin, succesorul popularei Tarja Halonen, care nu s-a mai putut prezenta la urne, deoarece acumulase deja doua mandate succesive.

Participarea din turul al doilea, de 68,9%, a fost inferioara celei din primul tur, de 72,8%, situatie cauzata si de temperaturile foarte scazute care i-au impiedicat pe finlandezi sa iasa din case.

Intre programele celor doi candidati existau putine diferente. Ambii s-au prezentat ca fiind pro-europeni in timpul campaniei pentru alegerile prezidentiale. Conform analistilor, Niinisto a avut avantajul ca a inspirat electoratului credibilitate in aceasta perioada de criza financiara, criza ce reprezinta  principala preocupare a finlandezilor. Ministru de Finante intre 1996 si 2003, Niinisto a fost unul dintre artizanii adoptarii monedei euro de catre Finlanda.

Adversarul sau, Pekka Haavisto, in ciuda vastei experiente pe plan international, in domeniul gestiunii crizei si in probleme de mediu, a fost dezavantajat de homosexualitatea asumata care a reprezentat un obstacol, mai ales pentru alegatorii mai varstici si conservatori. Pekka Haavisto a declarat pentru televiziunea comerciala MTV3 : “Cred ca am avut o campanie buna, am facut tot ceea ce am putut!”

Sursa: Le Parisien
Sursa foto: Yle.fi

Etichete: , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.