Viktor Orban a acceptat sa modifice noua Constitutie a Ungariei

Scris de

Primul ministru maghiar, Viktor Orban, si-a aparat atat reforma constitutionala, cat si legile secundare aprobate in ultimul an, reforma care a determinat Comisia Europeana sa inceapa un proces de sanctionare a tarii. Premierul a afirmat, in fata Parlamentului European, ca reforma s-a bazat pe valorile Uniunii Europene si ca problemele aparute ulterior erau de asteptat, avand in vedere ca s-a reformat complet sistemul cosntitutional.

Liderul Partidului Conservator, care beneficiaza de majoritate in Parlament, a asigurat ca problemele aparute pot fi rezolvate rapid si eficace. El a raspuns astfel presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, care a avertizat ca nu va da inapoi de la noi sanctiuni daca Ungaria nu va lua masurile impuse.

Acest proces de santionare acorda guvernului ungar o luna pentru a modifica legile vazute ca fiind incompatibile cu dreptul comunitar. Este vorba de legea care vizeaza varsta de pensionare a judecatorilor si legea asupra Agentiei de protectie a datelor. O alta lege care preocupa Comisia vizeaza libertatea presei, caci legea propusa autoriza Guvernul sa ia masurile necesare pentru a cenzura vocile critice siĀ  ii acorda dreptul de a retrage licentele.

Daca aceste modificari nu vor fi efectuate, Comisia va incepe cea de-a doua faza a procesului de sanctionare, in ultima instanta urmand sa fie denuntata in fata Tribunalului de Justitie European si sa fie sanctionata economic.

Orban a explicat ca masurile au fost luate pentru a salva statul de datorii, pentru a pune pe picioare economia si pentru a elimina organizatiilor paramilitare. El a recunoscut, totusi, ca aceste solutii au adus prejudiciul marilor firme care sunt nevoite acum sa plateasca in plus, din cauza crizei.

Barosso a mai atras atentia si asupra calitatii scazute a democratiei in Ungaria, lasand la o parte aspectele juridice. El a facut un apel catre autoritatile ungare, cerandu-le sa respecte principiile democratiei si sa restabileaca relatiile cu societatea civila.

 

Sursa: El Mundo
Sursa foto: TopNews

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.