Avem ceea ce ne-am dorit si acum ne vaitam
Scris de Horea Mihaltan
Va fi o baie de sange asa cum am spus eu ca va fi de trei ani incoace. Secondata de alte bai de sange, provocate de popoarele care se vor rascula. Din pacate culegem doar roadele a ceea ce am semanat noi oamenii, fiecare. Fara ca multi sa-si dea seama ca sparg acum oalele in capul unora care se afla la putere din intamplare. Oricine s-ar fi aflat la putere in momentul actual ar fi obtinut aceleasi rezultate. Asta pentru ca societatile pe care le avem azi s-au construit cu ajutorul unor populatii care au acceptat modelele propuse de diversi politicieni.
Teoria care spune ca nimeni nu poate creste si trai din imprumuturi la infinit a fost la fel de valabila tot timpul, inclusiv in decursul periodelor de glorie. Atunci cand oamenii nici macar nu voiau sa o bage in seama. Acum perceptia s-a schimbat, din cauza schimbarii pe care a suferit-o starea sociala a maselor. Toti par sa inteleaga, asa deodata, ceea ce nu au inteles pana acum. Pentru ca nu voiau sa inteleaga.
Carter a incercat sa grohaie ceva saracul despre felul nostru eronat de trai dar a fost schimbat de votaci cat ai clipi. Iata ca ceea ce spuneam se adevereste. Oamenii percep aceleasi lucruri foarte diferit, depinzand de imprejurari. Eu m-as bucura totusi, uite ca sunt rau, sa-i vad pe toti Apostii din Romania zbatandu-se in valul devastator care vine. Pentru ca in cele din urma sa-i vad si cu limba scoasa si inecati.
Sa nu uitam totusi un lucru foarte important. Pana si oamenii de genul celor amintiti sunt doar produsul societatilor pe care le-am acceptat si le-am construit cu totii. Noi am creat asadar mediul in care acesti oameni au putut sa creasca si sa infloreasca. De aceea am si pus eu pe siteul meu politic sloganul “schimba-ti mentalitatea” atunci cand l-am pornit. Tot ce vedem in jurul nostru nu este altceva decat intocmai rezultatul mentalitatii de care ne folosim in fiecare zi.
Ca o consecinta dormim doar asa cum ne-am asternut, incercand din pacate in momentul de fata sa gasim tapi ispasitori. Nu ne uitam nici macar o clipa la cine suntem de fapt, precum nici la mentalitatea pe care am folosit-o ca sa ajungem in starea in care ne aflam. Blestemam guverne si politicieni fara sa ne gandim o clipa ca Belgia nu are guvern din 2010. Iata ca Ungaria are, si inca unul ales cu alai de o majoritate. Care este atunci diferenta dintre cele doua tari, una cu guvern si una fara. Nici una desigur. Ungurii, cu un guvern ales cu mari sperante, se scufunda mai ceva decat belgienii fara nici un guvern. Aceasta realitate ar trebui sa dea de gandit multora, dar din pacate majoritatea nici macar nu este constienta de aceasta stare de fapte.
Fara guvern treaba merge la fel de bine in Belgia ca si cu guvern Ungaria, dupa cum se vede. Mai mult decat atat! Guvernul Orban ales cu tobe si trompete de catre populatie, a refuzat nu de mult orice contact cu FMI-ul, in ropotele de aplauze ale votacilor. Iata ca acelasi guvern este nevoit acum sa se ploconeasca in fata aceluiasi FMI. Pana la urma si Orban va fi blestemat ca toti ceilalti pentru ca ajuns la putere intr-o era malefica. Una la care au contribuit si votacii care l-au ridicat in slavi pentru ca mai apoi sa-l scufunde. Orban poate sa fi avut intentii bune.
Problema este ca intentiile momentane ale oricarui guvern nu mai pot stavili puhoiul care a fost pornit de populatii, impreuna cu politicienii pe care i-au adulat in decursul anilor. Intreaga structura a societatilor in care traim este bazata pe un fundament care in numele unei simple logici elementare nu poate da alte rezultate. Asa cum zona euro cade din cauza problemelor structurale, cad si societatile din aceleasi cauze. Asta pentru ca lipsa structurilor dintr-o societate rezulta direct din lipsa structurii mentale a oamenilor.
Societatea in care traiesti cere concurenta si este bazata total pe consum, pentru ca asa ai dorit-o sa fie. Intr-o asemenea societate telul suprem al majoritatii devine desigur banul. Pentru a ajunge la acest tel suprem oamenii sa inghiontesc, se calca in picioare, dau din coate, varsand in jurul lor tone de egoism, o trasatura pe care fiecare individ o poseda de fapt. In opinia mea fiecare om este un intreg cu parti bune si parti rele. Cred si ca fiecare om se naste de fapt bun. Societatea in care traieste ii poate insa scoate la iveala insusiri pe care nici el individul nu stia ca le are. Iata cum se nasc monstrii, in opinia mea. Prin o a doua nastere a aceluiasi om. Prima data esti nascut de mama ta, a doua ora te naste societatea.
Etichete: extern, imprumuturi, intern, opinii, politicieni, recomandari Social