Curatarea Deltei Nigerului va dura 30 de ani

Scris de

PetrolTimp de cinci decenii, delta Nigerului s-a umplut de scurgerile devastatoare de petrol. Va fi nevoie de 1 miliard de dolari si pana la 30 de ani pentru a fi curatate.

Programul de mediu UN (UNEP) a anuntat ca Shell, impreuna cu alte firme, au contaminat 1000 kilometri patrati in zona Ogoniland din delta Nigerului, cu consecinte dezastruoase pentru sanatatea omului, dar si pentru fauna.

UNEP a facut un studiu de trei ani al poluarii aceastei zone, in urma caruia a rezultat ca pamantul si apele subterane sunt foarte contaminate, apa potabila contine concentratii periculoase de benzina si alti poluanti, apa este plina de hidrocarburi cu nivelul de peste 1000 peste cel permis si, desi multe firme sustin ca au curatat scurgerile de petrol, locul este inca foarte contaminat.

“Industria petrolului a fost foarte importanta pentru economia nigeriana timp de 50 de ani, dar multi nigerieni au platit un pret mare pentru asta”, spune sub-secretarul general si director executiv de la UNEP.

Ca un raspuns la raportul UNEP, directorul Shell declara: “scurgerile de petrol sunt rele – rele pentru comunitati, rele pentru mediu, rele pentru Nigeria si rele pentru companie. Chiar daca nu am produs petrol in Ogoniland inainte de 1993, vom curata toate scurgerile, indiferent de cauza, si vom restabili terenul la starea sa initiala. Cele mai multe scurgeri de petrol din Nigeria sunt cauzate de sabotaj, furt si rafinarea ilegala”.

Echipa UNEP a strans mai mult de 4000 de mostre de sol, peste si apa si a investigat in profunzime 69 dintre sutele de scurgeri de petrol din ultimii 50 de ani. De asemenea, a studiat 5000 de dosare medicale si a avut 260 de intalniri cu comunitatile.

Sursa: The Guardian
Sursa foto: Wikimedia

Etichete: , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.