Societatile de tip structural se dezvolta mai rapid decat cele egalitare
Scris de Nicolae Cobzaru
Uneori e necesar sa incepi cu concluzia. In acest caz e una revoltatoare pentru simtul dreptatii (innascut, dupa cum zic unii) – societatile se dezvolta mai rapid daca suferinta si lipsurile sunt duse in spate doar de catre saraci.
Pentru ca e vorba de concluzia unei cercetari stiintifice, e necesar sa vedem cum s-a ajuns la ea. S-a plecat de la intrebarea : De ce majoritatea culturilor au o organizare structurata – bogati, saraci si clasa de mijloc (rareori) – in loc sa fie egalitare, cu resurse impartite in mod egal de catre toti membrii?.
Asa cum au descoperit cercetatorii de la Universitatea Stanford, California, in zorii civilizatiei umane, tocmai aceste inegalitati sunt cele care au stat la baza raspandirii societatilor de tip structural si dizlocarea celor egalitare. Metoda de cercetare a constat in simularea computerizata pentru a compara stabilitatea demografica si proportiile migratiei pentru ambele tipuri de societati.
Ce au aflat e ca societatile stratificate au oferit acces inegal la resurse, ducand astfel la destabilizarea populatiei ceea ce a condus la migratie si expansiunea acestor societati. Acesta este primul studiu care evidentiaza un mecanism particular prin care societatile structurale s-au putut extinde in cea mai mare parte a lumii, declara co-autorul studiului, Marcus Feldman, biolog evolutionist la Stanford.
Societatile structurale s-au perpetuat pentru ca, in mediile naturale – unde cantitatea resurselor difera de la an la an – oamenii au putut suporta mai usor lipsurile, iar asta pentru ca marea parte a lipsurilor era suportata de clasa de jos. Astfel, clasa conducatoare si marea majoritate a societatii ramaneau neatinse de saracie. Stabilitatea astfel obtinuta a facut ca societatile de acest tip sa se dezvolte mai rapid decat cele egalitare.
Conducatoarea studiului, Deborah Rogers atrage atentia asupra faptului ca, in prezent, numarul vast al societatilor ne-egalitare in comparatie cu cele egalitare nu se datoreaza inlocuirii eticii egalitare cu o etica egoista, cum au crezut initial cercetatorii. In schimb, aceasta situatie are drept cauza dezvoltarea si prevalarea societatilor structurale asupra populatiilor egalitare.
Poate nu e total lipsita de sens intrebarea daca o astfel de viziune nu e cumva o forma de darwinism social mascat. O societate in care lipsurile sunt acumulate doar la un singur pol nu afirma oare principiul ”survival of the fittest” (supravietuirea celui mai puternic)? De asemenea, polarizarea bogati – saraci este una devastatoare; iar asta se poate observa chiar in societatea noastra post-revolutionara.
Autor: Nicolae Cobzaru
Etichete: bogati, evolutii, extern, resurse, saraci, societati, stiri, structuri