Tevatron isi inceteaza activitatea – dominatia stiintei americane e la apus
Scris de Nicolae Cobzaru
Acceleratorul de particule – Tevatron – de la FermiLab, SUA se va inchide, dupa ce mai bine de 25 de ani a recreat conditiile Big Bang – ului la 6 km. sub campurile din Illinois.
Tevatron a fost devansat de un accelerator mult mai puternic, cel din Alpi, de la granita franco-elvetiana. E vorba de ”distrugatorul de atomi” de la CERN (European Organization for Nuclear Research), care de curand a dat lumii isprava cu neutronul ce a depasit viteza luminii.
Pare greu de crezut ca Statele Unite, care odata dominau acest domeniu si incasau premiile pentru descoperiri si inovatii tehnologice, vor mai fi capabile sa-si mobilizeze resursele pentru a construi urmatorul mare proiect in fizica particulelor. Iar asta deoarece finantarile pe termen lung sunt greu de gasit.
Insa, fizicenii americani se vor apleca mai mult asupra unor probleme mai punctuale si mai putin costisitoare si vor colabora cu CERN in cautarea ”particulei lui Dumnezeu”. In domeniul nostru nu continuam sa ne batem capul odata ce am fost depasiti de o alta masinarie, spune directorul FermiLab, Pier Oddone, adaugand ca intentia lor e sa-si indrepte atentia catre acele zone unde pot realiza contributii notabile.
Incetarea activitatii Tevatron vine intr-un moment dificil pentru stiinta americana. Asta dupa ce, in iulie, NASA a lansat ultima misiune spatiala. Finantarea guvernamentala e suprimata de profunda scadere economica si aprigele batalii bugetare ce se dau la Capitol Hill (locul de intalnire al Congresului american).
Autor: Nicolae Cobzaru
Etichete: acceleratoare, CERN, extern, finantari, incetare activitati, stiri, SUA, Tevatron