Viitorul Protocolului de la Kyoto se decide la summitul ONU din Africa de Sud

Scris de

Reprezentanti din peste 190 de tari se intalnesc timp de doua saptamani la Durban, in Africa de Sud, cu ocazia celei de-a 17 conferinte ONU pe tema schimbarilor climatice, in incercarea de a se pune de acord asupra politicii din domeniul climei la nivel mondial.

Problema principala care va fi dezbatuta in cadrul conferintei se refera la viitorul Protocolului de la Kyoto, singurul tratat international care prevede reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera pentru tarile industrializate.

In conditiile in care acest protocol expira in 2012 se asteapta ca la summitul ONU de la Durban sa se decida daca va fi prelungit sau nu. Desi tarile aflate in curs de dezvoltare si sustinute de numeroase miscari sociale si organizatii nonguvernamentale, cer statelor industralizate sa-si ia angajamentul de a reduce emisiile de dioxid de carbon, foarte putine dintre acestea dau semne ca ar dori prelungirea protocolului.

In plus, un aspect contestat din ce in ce mai mult de catre tarile emergente este acela ca Protocolul de la Kyoto nu se aplica in cazul Chinei si al SUA, care sunt responsabile de peste 40% din dioxidul de carbon emis la nivel mondial.

Printre participantii la summit-ul din Africa de sud exista temerea ca esecul confentei ONU care a avut loc in 2009 la Copenhaga s-ar putea repeta si de data aceasta acesta. La intalnirea de acum doi ani s-a ajuns la concluzia ca niciunul dintre obiectivele de reducere a emisiilor gazelor cu efect de sera nu a fost atins.

De altfel, tinta stabilita in urma cu un an la summitul de la Cancun (Mexic) de a mentine incalzirea globala sub pragul de doua grade Celsius pare din ce in ce mai inaccesibila. In aceste conditii, rolul marilor tari emergente ca India si China, dar si cel al Statelor Unite ale Americii, va fi decisiv pentru ca la aceasta conferinta sa nu se inregistreze un nou insucces.

Sursa: Europe1
Sursa foto: Wikimedia

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.