Gaudeamus 2011 la final. Bilantul Targului International de Carte

Scris de

S-a incheiat editia a XVIII-a a Targului International de Carte Gaudeamus, ce a avut loc intre 23 si 27 noiembrie, la Pavilionul Central Romexpo din Bucuresti.

Targul de anul acesta a avut un numar record de vizitatori – 110.000 in cele cinci zile. Au fost prezenti peste 400 de expozanti, printre care edituri romanesti si straine, institutii de invatamant, centre si asociatii culturale, distrubuitori de carte, agentii literare, care au oferit publicului noutati editoriale din cele mai reprezentative domenii pentru segmentul cultural-educational. Iubitorii de carte s-au putut bucura, in aceste cinci zile, de peste 650 de lansari si prezentari de carte, dar si seminarii si mese rotunde, intalniri cu scriitori si conferinte. Au fost donate peste 3.000 de volume, in cadrul campaniei nationale de donatii “Cartile se intorc acasa”. Cartile colectate in urma campaniei vor fi donate bibliotecilor publice din Chisinau, cu prilejul lansarii unui nou post regional, Radio Romania Chisinau.

Tara invitata de onoare la editia din anul acesta a fost Italia, acesta fiind momentul de varf al unei serii de evenimente culturale dedicate sarbatorii culturii si limbii italiene in Romania, in contextul aniversarii a 150 de ani de la Unirea provinciilor italiene intr-un singur stat, in 1861. Au fost prezente peste 15 personalitati culturale italiene de prima marime, scriitori, critici literari, traducatori si jurnalisti au fost invitati speciali. Ambasada Italiei a propus peste 30 de evenimente culturale, aducand in premiera in Romania 34 de edituri reprezentative pentru actualitatea editoriala din Italia.

Vineri, 25 noiembrie, in cadrul unui eveniment care i-a avut ca invitati pe Marco Polillo (presedintele Adociatiei Editorilor din Italia) si Mihai Penescu (presedintele Federatiei Editorilor din Romania), s-a semnat o declaratie comuna de parteneriat intre cele doua asociatii de editori din Romania si din Italia.

Luciano de Crescenzo, presedintele de onoare al acestei editii, a oferit publicului, sambata, 26 noiembrie, e evocare a carierei sale de scriitor, actor si regizor de film.

Unul dintre cele mai aglomerate standuri de la targ a fost acela al editurii Curtea Veche, unde vizitatorii au putut sa cumpere, pe langa volumele deja lansate, si cateva zeci de noi titluri, cu reduceri de pret intre 15 si 50%. Conform cifrelor estimate de editura, cumparatorii au preferat volume aparute recent, pe primul loc in topul vanzarilor aflandu-se volumul Sanatatea are gust de dr. Mihaela Bilic, primul ghid complet de nutritie din Romania. Pe locul vanzarilor s-a aflat Biletul de iesire din criza al consilierului guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. Au urmat Anul Regelui, scris de ASR Principele Radu al Romaniei in onoarea Majestatii Sale Regelui Mihai, Sa intelegem media, de Marshall McLuhan si Trei tigri tristi de Guillermo Cabrera Infante.

Editura Nemira, care a ocupat locul al treilea in topul preferintelor vizitatorilor targului, si-a asteptat cititorii cu peste 700 de titluri, noutati editoriale, zeci de pachete cadou si oferte speciale. Cele mai vandute volume au fost saga Cantec de gheata si foc de George R.R. Martin, trilogia Jocurile foamei de Suzane Collins si Odiseea spatiala de Arthur C. Clarke.

La Grupul Editorial Trei, cele mai vandute carti din colectiile de literatura au fost Cartea rosie de C. G. Jung, Inainte sa adorm de S. J. Watson, Evanghelia dupa Iuda de Adam Blake, Barbatul de 100 de ani care a sarit pe fereastra si a disparut de Jonas Jonasson, Totul conteaza! de Ron Currie Jr. si Casatorie din dragoste. Oare mai exista? de Pascal Bruckner. Cititorii fideli ai seriei de romane politiste au fost rasplatiti de editura Trei cu trei titluri noi: Pact cu diavolul de Lars Kepler, Tridentul lui Neptun de Fred Vargas si Vocile de Arnaldur Indridason.

Pe langa lansari de carte, intalniri si conferinte, in ultima zi a Targului a avut loc decernarea premiilor Gaudeamus, astfel:

Trofeele GAUDEAMUS, acordate prin Votul Publicului – locul I:  Editura HUMANITAS; locul II:  Editura RAO, locul III:  Editura Nemira;
Cea mai ravnita carte a Targului – premiu acordat prin Votul Publicului volumului Raspuns criticilor mei si neprietenilor lui Negru Voda, de Neagu Djuvara, publicat la Editura Humanitas si lansat cu prilejul targului;
Premiul de Excelenta: acordat unei edituri implicate in proiecte de promovare a literaturii romane in plan international: Editura Vinea;
Premiul pentru Traducere „Antoaneta Ralian”: Dinu Flamand pentru traducerea din portugheza a operei poetice a lui Fernando Pessoa, volum publicat la Editura Humanitas in 2011;
Premiul Educatia – Academia de Studii Economice din Bucuresti;
Trofeele Presei acordate anual, pe sectiuni, presei scrise si diverselor canale media (radio, TV, publicatii, online, agentii de presa), astfel: sectiunea TV: postul TVR; sectiunea radio: Radio Guerilla; sectiunea presa scrisa: cotidianul Evenimentul Zilei; sectiunea agentii de presa: Agerpress.
Distincţii speciale: Catedra de Limba si Literatura Italiana, Facultatea de Limbi Straine, Universitatea din Bucuresti; Editura “Vecchi Editore”, Italia; Domnului Jean Marc Godes, fotograf francez, pentru promovarea cartii si a scrisului, autorul imaginii din acest an a Targului GAUDEAMUS; Asociatiei Culturale “Amicii lui Pavese”; Asociatiei “Pro Italica”; Liceului Teoretic “Dante Alighieri” din Bucuresti; Colegiul National “Ion Neculce” din Bucuresti; Colegiul National “George Baritiu” din Cluj-Napoca.
Premii acordate vizitatorilor:
Premiul Miss Lectura, acordat celei mai frumoase cititoare prezente la Targ: domnisoara Gabriela Contu din Bucuresti.
Castigatorii Tombolei GAUDEAMUS, derulata pe baza biletelor si abonamentelor de intrare in targ, desemnati prin tragere la sorti, au fost: Alexandru Bruda, Radu Grigore si Gabriel Ghisea. Premiile au constat in 3 tablete Evolio si 3 smartphone-uri Orange.

Invitatii de nota 10 ai Targului au fost olimpicii Romaniei premiati cu medalie de aur la olimpiadele internationale pluridisciplinare: Daniel Eugenie Posdarascu, Octav Dragoi, Roberta Raileanu, Andreea Onofrei, Andreea Magalie, Ana-Maria Constantin, Dan Cristian Andronic (Liceul International de Informatica din Bucureti), Paul Andrei Gramatovici si Radu Bumbacea (Colegiul National de Informatica „Tudor Vianu”). Olimpicii invitati au primit premii din partea partenerilor si a editurilor participante la targ.

De asemenea, targul a gazduit finala celei de a noua editii a Concursului National de Lectura „Mircea Nedelciu”, la care au participat castigatorii etapelor zonale ale competitiei, derulata in cadrul Caravanei GAUDEAMUS la Craiova, Timisoara, Cluj-Napoca, Constanta-Mamaia. Castigatorii au fost: locul I: Mihaela Balica din Craiova, locul II: Diana Marcu din Cluj-Napoca, si locul III: Diana Nacuta din Pascani.

Sursa: Renne
Sursa foto: Renne

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.