Consilierii presedintelui

Scris de

Omar Hayssam s-a intors in Romania. Reformulez pentru rigurozitate: Omar Hayssam a fost intors in Romania. Pericol. Este o situatie dificila pentru Presedintele Romaniei, o situatie in care sfatul unui consilier competent, versat si loial ar putea marca diferenta intre bine si greu in luarea Deciziei Corecte pentru tara.

O retrospectiva oricat de sumara a ultimelor doua mandate prezidentiale sugereaza o concluzie: Palatul Cotroceni a devenit un fel de gara de tranzit pentru politicieni si nepoliticieni. Sub eticheta “consilier prezidential”, o serie impresionanta de figuri mai mult sau mai putin emblematice, s-a perindat necontenit pe sub arcadele brancovenesti.

Ori presedintele este atat de exigent in selectie incat nimeni nu a reusit sa ii satisfaca apetenta pentru excelenta profesionala si de caracter. Ori personalitatea sa este atat de complicata incat este dificil, daca nu chiar imposibil, ca o relatie atat interpersonala “consiliat-consilier” sa ramana functionala prea mult timp.

De altfel exista si un record absolut neegalat: Vasile Blaga a parasit Palatul Cotroceni dupa numai opt zile. Este adevarat pentru a deveni ministru al Administratiei si Internelor in Guvernul Tariceanu.

In ceea ce priveste criteriile, lucrurile stau la fel de paradoxal. Daca intr-o infruntare moderata pe tema decentei vestimentare intre Andrei Plesu si Elena Udrea a castigat cea din urma, iar fostul ministru de Externe a parasit scena in numele elegantei, atunci criteriile se clarifica de la sine dar apar alte dubii. Cele legate de sistemul de valori pe care se bazeaza alegerea sfatuitorilor. “Nu as vrea sa spun acum lucruri care sa nu-i placa domnului Plesu despre cum l-am vazut eu ca si consilier. Il invit la decenta. Este ultimul apel pe care i-l fac”, a aruncat presedintele ulterior un avertisment amenintator de la televizor.

De-a lungul celor mai bine de opt ani petrecuti in Dealul Cotrocenilor, poate ca presedintele Romaniei a ajuns la concluzia ca nu are nevoie de nimeni ca sa ia Decizia Corecta. Este o concluzie problematica.

Sa revenim. Omar Hayssam a fost intors in Romania de catre serviciile secrete. Presedintele zice ca PSD ar trebui sa se teama de ceva “schelete in dulap”. Dar, daca ne reamintim bine, vedeta episodului “rapirea celor trei ziaristi romani in Irak” a fost presedintele Romaniei si deviza momentului a fost “totul pentru front, ziaristii trebuie salvati”. Cu orice pret. Si atunci poate ca si presedintele are niste “schelete in dulap”, dar striga “hotul!”.

Sursa: Renne
Sursa foto: Bizmology

Etichete: , , , , ,

NemiraNemira
EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.