Craiova- intre casele secolului XIX si al treilea parc natural din Europa

Scris de

Castelul Fermecat- parcul N. Romanescu, Craiova, 2010Zilele orasului Craiova iau sfarsit astazi dupa cinci zile de colocvii, targul mesterilor populari, lansari de carte, expozitii de pictura si fotografie, teatru, Iris si Voltaj. In piata din fata Prefecturii judetului Dolj, a carui resedinta de judet este orasul, lumea s-a adunat in numar mare sa petreaca, sa viziteze, sa asculte muzica si sa cumpere obiecte realizate de mesteri.

Daca treci prin Craiova, fie si pentru cateva ore, e o mare pierdere daca nu vizitezi si Parcul Nicolae Romanescu, al treilea parc natural ca marime din Europa. Asa cum scrie pe placuta de la intrare, a fost realizat intre 1901- 1903 pe domeniile cumparate de la domnitorul Bibescu si a fost premiat cu medalia de aur la expozitia Universala de la Paris din aBiserica de pe strada Unirii, Craiova, 2010ceeasi perioada. Parcul dispune de un velodrom- un loc special amanejat pentru biciclisti de o marime considerabila, un parc Zoo ce poate fi vizitat gratis cu o diversitate mare de animale de la: lei, tigri, ursi, pasari emu, struti, lame, jaguari, porci mistreti, acvile, maimute; un hipodrom- nu se mai desfasoara acolo curse insa de ceva ani, un teatru de vara si o casa de protocol- fosta casa a pictorilor, insulite si multe terase. De remarcat: Podul suspendat si castelul din imediata apropiere care readuc izul istoric si atmosfera timpurilor „La belle époque.”

CPodul suspendat, Parcul N. Romanescu, Craiova, 2010astelul, asa cum arata si o sigla a unui fost restaurant gazduit, se numeste castelul fermecat. El poate fi vazut doar din exterior si pastreaza prin ornamentele de la felinare, usile mari, blazonul, aerul cetatilor din povestile lui Sadoveanu sau cetatile din epoca medievala. Castelul fermecat sau in ruine, cum i se mai spune, ar putea fi reconsolidat si amenajat ca muzeu si inclus in circuitul publicului.

Podul suspendat este un veritabil obiectiv turistic, realizat din piatra si lemn, taie practiPodul suspendat, parcul N. Romanescu, Craiova, 2010c parcul in doua parti, cea cu principalele obiective si aglomerata, si cea in care natura a crescut libera si rar calcata de pasul omului. El se inalta la o distanta mare de sol si poate fi admirat parcul ca panorama. Fascinatia acestor doua monumente se poate continua lecturand cartea „Craiova, mon amour”, aparuta la editura Scrisul romanesc, Craiova, in 2009 despre istoria familiilor domnitoare si boieresti si cum spune subtitlul File de arhiva istorica si sentimentala.

lac amenajat pentru lebede si rate, Parcul Nicolae Romanescu, Craiova, 2010Casa baniei, construita in secolul al XVII-lea in timpul lui Constantin Brancoveanu, este cea mai veche casa din oras, in prezent gazduieste Muzeul de etnografie si arta populara. Pe strada Unirii ce duce spre centru, se pot admira de-o parte si de alta case din secolul al XIX-lea ce au placuta cu moment istoric cu numele familiilor din acea perioada ce le-au ridicat. Dintre ele, doar in Casa Universitarilor in care a locuit si cunoscutul primar Nicolae Romanescu, se poate intra fiind acum restaurant select. Casele atrag prin ornamente, culorile pale, forma ferestrelor si a grilajelor.

Drumul curge drept spre centru si poti vizita inainte sa patrunzi in multimea ce sarbatoreste ziua urbei, galeria de arta si crama Vinu’ lui Dinescu (da, chiar a scriitorului Mircea Dinescu) care si-a facut in urma cu ceva vreme lansarea unui volum aici si a dat si autografe.

Te poti odihni pe marginea fantanii muzicale din parcul din fata Prefecturii sau poti intra in Filarmonica Oltenia la trei minute distanta, ce are o sala complet renovata de la scaune, podea, scena, acustica.

Tot in zona centrului, te poti plimba in parcul englezesc plin de verdeata si ornamente si puPodul din piatra ce imi crengi, Parcul N. Romanescu, Craiova, 2010tin mai jos, urmeaza cladirile impunatoare, albe, ale Teatrului National Craiova si Universitatea, care asa cum m-a asigurat un student al ei, are doar doua etaje la exterior, dar in interior sunt cam patru, si doua curti interioare. Cladirea, bifand epoca caselor de pe strada Unirii, aduce ca arhitectura cu liceul Gheorghe Lazar din Bucuresti. Pe tot traseul, poti observa biserici in stiluri diferite, care se remarca prin picturi, modelajul pietrei, al turlelor, astfel incat niciuna una nu se poate confunda cu alta.

Si pentru cei care vor sa savureze o pizza, shaorma sau un simplu suc, exista in Craiova terase, pub-uri si restaurante variate de la cele din zona Universitatii (cu preturi studentesti), la cele din zona parcului Romanescu, din centru sau cafeneaua de la subsolul Teatrului National intr-un mediu artistic.

Sursa: Renne
Sursa foto: Renne

Etichete: , , , , , , , , , ,

NemiraNemira
EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (2)

 

  1. camelia says:

    Am revenit dupa 26 de ani in Craiova si am tinut neaparat sa revad parcul, incontestabil este minunat. Mi-ar placea sa il vad si pimavara….

  2. Emilia B. says:

    Eu am avut norocul ca weekend-ul trecut cand am vizitat Craiova, sa fie f cald, soare mult si lume in parc- exact atmosfera de primavara. Peisajele de acolo mi-au ramas in suflet. Isi merita locul de al 3 lea parc national din Europa.

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.