Eroul egiptean de la Google a fost eliberat

Scris de

Wael Ghonim, director in cadrul Google, a fost intampinat cu urale de catre compatriotii sai atunci cand a fost eliberat din puscariile egiptene. Ghonim a fost rapit timp de 12 zile de autoritatile de la Cairo in 28 ianuarie si a fost eliberat abia luni.

El este unul dintre cei care sunt in spatele campaniei anonime derulate pe Facebook si Youtube ce a galvanizat protestele impotriva presedintelui Hosni Mubarak din ultimele doua saptamani. Sute de egipteni i-au cerut sa devina unul dintre noii lideri politici. “Nu ma faceti un erou”, a spus Ghonin la doua ore dupa eliberare intr-un interviu la un program popular de televiziune. Ghonim a izbucnit in lacrimi cand a aflat ca sute de oameni au murit in protestele din Egipt. “Vreau sa imi exprim condoleantele pentru toti egiptenii care au murit”, a spus el, adaugand ca toata lumea venise la proteste pasnice. “Eroii au fost cei de pe strazi”.

El a contrazis autoritatile care acuzau ca protestele au fost instigate de straini sau de “Fratii Musulmani”. “A fost numai spontan, voluntar. Chiar si cand Fratii Musulmani s-au alaturat, a fost alegerea lor”, spune el.

Demascarea abuzurilor statului

El a pus capat misterului in privinta campaniei de social media care a inspirat protestele spunand ca el a fost creatorul paginii de Facebook “We are all Khaled Said”. Aceasta a avut numeroase filmulete urcate pe Youtube despre Said, un egiptean care a fost omorat in bataie de catre politie in 6 iunie 2010. El a dorit sa trezeasca interesul organizatiilor de protectie a drepturilor omului.

Ghonim este un egiptean care traieste in Dubai impreuna cu sotia si cei doi copii ai sai. El este directorul de marketing al Google pe Orientul Mijlociu si Africa de Nord.
“Libertatea e o binecuvantare pentru care merita sa lupti”. Acestea au fost primele cuvinte pe care le-a rostit dupa ce a iesit din inchisoare, pe Twitter, bineinteles.

Din luna iunie 2010, pagina sa de Facebook a atras 473.000 de membri si a devenit atat o unealta pentru organizarea protestelor, cat si pentru a da noutati in privinta altor abuzuri ale politiei.
Aditional muncii sale, Ghonim este un consultant pe partea de tehnologie pentru Mohamed Elbaradei, liderul opozitiei egiptene si un democrat convins. Elbaradei a condus pana recent Agentia Nucleara Mondiala.

Sursa: New York Times
Sursa foto: www.itnewsafrica.com

Etichete: , , , , , , , , , ,

NemiraNemira
EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] de al guvernare tirani ca Muammar Gaddafi din Libia, Zine el-Abidine Ben Ali din Tunisia si Hosni Mubarak in Egipt iar acum acum semeni de-ai nostri se impotrivesc regimului dictatorial al lui Bashar al Ashad in […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.