RENNE.ro declara “Protestatarul” drept omul anului 2011
Scris de Daniel Ionascu
De la “Primavara Araba” si miscarea “Ocupati Wall Street” pana la rascoala dintr-un sat chinez si protestele impotriva lui Vladimir Putin, de la hackerii care au umilit Sony pentru ca le-a calcat in picioare drepturile, anul 2011 a fost unul al protestelor.
Au fost rasturnati de al guvernare tirani ca Muammar Gaddafi din Libia, Zine el-Abidine Ben Ali din Tunisia si Hosni Mubarak in Egipt iar acum acum semeni de-ai nostri se impotrivesc regimului dictatorial al lui Bashar al Ashad in Siria. Chiar daca unii au platit cu viata, tot sangele varsat merita atata timp cat e in numele libertatii.
Unii au protestat impotriva nedreptatilor facute de fortele de ordine, asa cum s-a intamplat recent intr-un satuc din China, altii impotriva fraudelor la alegeri, asa cum vedem acum in Rusia. Altii au facut gherila digitala si au indisponibilizat sistemele electronice ale unor guverne eminamente absolutiste, precum cel din Iran. O parte au sarit si la gatul bancilor si multinationalelor, iar activitatea grupurilor Anonymous si LulzSec sta marturie. De aici pana la a iesi in strada impotriva bancilor care au aruncat lumea in criza nu a mai fost decat un pas. Si asa s-a nascut si miscarea “Occupy Wall Street”. In Europa, oamenii au iesit in strada impotriva austeritatii fortate, a reducerii de drepturi si a minciunilor politicienilor.
Tehnologia, sufletul democratiei
Nimic din toate astea nu s-ar fi intamplat fara tehnologie. Revolutiile din Tunisia si Egipt s-au desfasurat in direct pe Twitter. Cand liderii si-au dat seama de asta, au incercat sa opreasca retelele. Unele companii, precum Google, au gasit metode de a ocoli blocada. Altele, ca Amazon, Apple si Facebook, cenzureaza cu de la sine putere… Tehnologia ne ofera posiblitatea de a participa activ la procesul democratic. Cenzura sau manipularea nu isi mai au rostul. Oamenii isi dau sema cand liderii vor sa ii duca cu presul si reactioneaza in consecinta. Cum a fost cazul barbatului arestat in Kuweit pentru critici aduse guvernului pe Twitter. Sau a Chinei care a blocat LinkedIn pentru ca oferea informatii revolutionare. Tehnologia este vesta anti-glont care ne da putere iar cuvantul este cea mai buna arma a noastra.
Exista provocari si in continuare: in alte parti ale lumii diverse servicii online sunt cenzurate mai departe. China este deja celebra pentru “marele firewall chinezesc”, Turcia are probleme cu YouTube, India vrea sa cenzureze mesajele considerate ofensatoare din punct de vedere religios de pe Google, Yahoo! si Facebook iar Indonezia vrea sa-si spioneze cetatenii care folosesc BlackBerry.
Prin urmare, RENNE declara protestatarul drept omul anului 2011.
De remarcat ca revolutiile arabe au pornit de la dezvaluirile facute de Julian Assange anul trecut prin WikiLeaks. Assange a fost declarat “omul anului” 2010, puteti citi mai multe aici.
Viva la Revolucion! Suntem unul!
Etichete: Anonymous, Apple, banci, Bashar al-Assad, BlackBerry, cenzura, China, democratie, extern, Facebook, Google, hackeri, Hosni Mubarak, India, Indonezia, Julian Assange, libertate, Lulz Security, Muammar Gaddafi, Ocupati Wall Street, primavara araba, recomandari, religie, Siria, Sony, stiri, Turcia, Twitter, Wikileaks, Yahoo!, YouTube, Zine el-Abidine Ben Ali