O poveste despre ambitie – tenis din scaunul cu rotile
Scris de Andrada Radu
Jocurile Paralimpice sau Paralimpism reprezinta, conform definitiei, o forma a Jocurilor Olimpice la care participa persoane cu handicap. Eu as prefera o definitie mai personala si anume, o forma a Jocurilor Olimpice la care participa persoane cu abilitati deosebite, din simplul motiv ca sportivii de aici chiar sunt speciali. Nu au nimic in minus, ci doar in plus. Acesta este si cazul lui Ciprian Anton, pe care am avut onoarea sa il cunosc. In ciuda dizabilitatii sale fizice, el joaca tenis. Si este campion!
Ciprian Anton joaca tenis in scaunul cu rotile din 2006, in urma unor stadii de recuperare propuse de Fundatia Motivation, unde se organizau si tabere de tenis in scaun rulant pentru persoane cu dizabilitati. Nenorocirea lui a inceput in urma cu opt ani, cand a suferit un accident prin cadere de la inaltime, in urma caruia a stat 2 ani in casa fiind foarte complexat de situatia in care se afla. Iar din 2006 pana in prezent, a participat la mai multe tabere de tenis organizate de Fundatia Motivation, trei Turnee Internationale in Ungaria, Austria si Romania, in 2007 Turneu balcanic in Bulgaria, stagii de pregatire in Bucuresti si Liverpool. Atrenamentele intense si ambitia l-au condus pe Ciprian catre competitii internationale, urmatoarea la care va participa fiind in 2012 la Londra. Intr-un interviu pentru Renne, Ciprian mi-a povestit despre cum este sa practici acest sport la noi in tara.
Am vrut inainte de toate sa inteleg cum se desfasoara acest sport si in ce masura difera de tenisul de camp, iar Ciprian mi-a explicat pe indelete cum sta situatia. Regulamentul tenisului in scaun rulant este acelasi ca la persoanele valide, exceptie facand faptul ca dupa serviciu mingea are voie sa cada de doua ori in teren daca jucatorul considera ca nu poate ajunge la prima cazatura a mingii in teren. In rest, regulile sunt aceleasi.
Spre surprinderea mea, am observat ca nu exista foarte multe informatii cu privire la practicantii acestui sport si la competitiile din cadrul sau. Acest lucru se intampla deoarece in Romania nu mai sunt jucatori de tenis in scaun rulant de cel putin cinci ani, timp in care Ciprian a reprezentant Romania la turneele mentionate mai sus. La unele competitii i se alatura Craciun Flavian din Giurgiu, jucator de nivel mediu. Insa Ciprian se straduieste sa faca acest sport cat mai popular, motiv pentru care nu doar a infiintat clubul sportiv Show Time Sfantu Gheorghe, ci a si organizat intre 8 – 18 august, “o tabara de tenis in scaun rulant in Eforie Nord la sfarsitul careia am sustinut o mini competitie de tenis unde Craciun Flavian a obtinut locul I, eveniment la care au participat 10 tenismani de la noi din tara, beneficiari ai acestui program”.
Ciprian considera ca in Romania acest sport nu este suficient mediatizat. Putin cunosc evenimentele la care el si colegii sai au participat. Ceea ce lipseste cel mai mult este suportul financiar, care nu se concretizeaza decat rare ori, in ciuda unor promisiuni. Din acest motiv, sportivii isi cauta de cele mai multe ori personal sponsori, care sa le acorde sprijin financiar. “Chiar suntem un real exemplu de vointa pentru toata lumea, lasam o impresie buna.” Ciprian este colaborator in cadrul Fundatiei Licinium din Bucuresti de aproximativ un an de zile si primeste din partea fundatiei o bursa sportiva constand in bani, care este insa insuficienta pentru a-si asigura cheltuielile necesare participarii la competitii.
Tenismenul invinge insa orice obstacol, iar in prezent se pregateste pentru Jocurile Paralimpice de la Londra 2012. “Antrenamentele mele constau in faptul ca atunci cand imi permite vremea ma antrenez pe un teren de zgura din Sfantu Gheorghe cate 3-4 ore alaturi de un amic valid si cand am ocazia particip la fel de fel de stagii sau tabere de tenis. De regula joc zilnic cu mici exceptii acestea fiind vremea sau starea mea fizica. Turneele la care particip pana sa ajung la Londra le consider ca fiind un reper, astfel incat imi dau seama de fiecare data la ce nivel joc”.
Ce l-a determinat pe Ciprian sa continue pe acest drum greoi, sa nu renunte? “Dorinta de a promova acest sport, de a demonstra lumii intregi ca noi cei in scaun rulant reusim sa facem mult mai mult si chiar sa ridicam steagul tarii deasupra capului in toate competitiile la care participam “. In ciuda faptului ca in 2010 i s-a propus sa faca sport in Italia, Ciprian a refuzat, preferand sa se intoarca in tara, unde a infiintat clubul de la Sfantu Gheorghe. “Sportul inseamna viata, speranta si socializare pentru noi toti”.
Care e dorinta cea mai mare a lui Ciprian? Acum isi doreste sanatate, sa fie prezent langa familia sa, sa gaseasca putere de a duce la bun sfarsit misiunea pe care considera ca a primit-o dupa accident si anume, aceea de a promova valorile persoanelor cu dizabilitati, “iar din punct de vedere sportiv visul meu este acela de a intemeia o echipa nationala de tenis in scaun rulant, formata din cel putin 10 sportivi, iar pentru aceasta avem nevoie de resurse si multa multa determinare. Sa nu uitam de Londra…participarea la acest eveniment sportiv ar insemna compensarea muncii mele timp de 5-6 ani si o reala satisfactie pentru ca reusesc sa reprezint Romania. Imi doresc foarte mult dar pentru asta am nevoie de o pregatire pe masura evenimentului pentru ca imi doresc sa castig meciuri si sa facem cunoscuta o alta fata frumoasa a Romaniei- sportul adaptat”.
Ciprian Anton este un campion al nostru, al tuturor romanilor. Si ar trebui sa-l cunoasca mult mai multi dintre noi si sa-l sustina in demersurile sale. Pentru ca, asa cum a zis Ciprian, “Avem nevoie de voi sa ne cunoasteti mai bine!”.
Etichete: ambitie, Anton Ciprian, exclusiv, intern, interviuri, Jocurile Paralimpice, Londra 2012, recomandari Special, sportivi, sporturi, tenis, tenis in scaun cu rotile, tineri talentati


Comentarii (2)
Va multumim pentru acest material si cu ocazia asta salut toti sustinatorii sportului alb!
Cu deosebit respect Ciprian Anton
Iti doresc multa putere, sanatate si indeplinirea visului dorit. Dumnezeu sa-ti ajute!