Unde sunt faraonii? Cupa Africii, mai disputata ca niciodata
Scris de Daniel Ionascu
Editia din acest an a Cupei Africii pe Natiuni incepe, in mod surprinzator, fara unele dintre cele mai mari favorite, insa asta nu inseamna ca vom asista la o scadere a calitatii fotbalului.
Ba din contra, jocul va fi mai spectaculos iar competitia mai alerta ca niciodata. Putine dintre marile favorite s-au calificat, ceea ce demonstreaza evolutia puternica a fotbalului de pe “Continentul Negru”. Au ramas acasa unele dintre cele mai puternice echipe, de la care nu te-ai fi asteptat la o astfel de contraperformanta: Egiptul – castigatoarea ultimelor trei editii si cu un total de sapte cupe in vitrina nu a putut sa se califice ca urmare a haosului cauzat de inlaturarea lui Hosni Mubarak de la putere, in ciuda prezentei unor jucatori cu nume ca Mido, Mohamed Zidan sau Ahmed Hassan; Camerunul lui Samuel Eto’o a fost o cearta continua, Nigeria – al doilea “exportator” mondial de fotbalisti dupa Brazilia si cu jucatori ca John Obi Mikel de la Chelsea, Taiwo de la Milan sau Obafemi Martins de la Birmingham City nu a reusit sa ajunga la turneu dupa un amical impresionant terminat cu 4-1 contra Argentinei; Algeria lui Belhadj, Ziani si Bougherra, care a tinut in sah Anglia la ultimul campionat in 2010, nu s-a trezit din pumni; si Bafana Bafana Africa de Sud – care desi participa regulat la turneele finale, ba chiar le-a si gazduit pe cele mondiale din 2010, ar fi trebuit sa ia premiul pentru incompetenta din moment ce a jucat ultimul meci de calificare la egal, cand avea nevoie de victorie. A ramas memorabila bucuria neghiobilor pe teren si stadion cand, de fapt, nu se calificasera. Asa ca Pienaar (Tottenham) si Thulani Serero (Ajax) vor urmari meciurile din cantonament.
De asemenea, si Togo-ul lui Adebayor a ramas acasa, ca si fostele castigatoare ale trofeului Zair si Etiopia, sau o serie de echipe mici dar “fasnete”, precum Liberia si Sierra Leone.
Favoritele
Lipsind atatea stele, poate va intrebati cine a ramas sa se dueleze pentru trofeu. Nicio problema, e plin de candidate.
Coasta de Fildes – Generatia de aur a acestui stat are ocazia de a realiza o performanta istorica. Avand o selectionata in care stralucesc Drogba si Kalou de la Chelsea, Gervinho (Arsenal), fratii Yaya Toure si Kolo Toure (Manchester City), Tiote (Newcastle), Eboue (Galatasaray) si Zokora (Trabzonspor), “elefantii” pornesc din nou in pole position, insa de data asta chiar au sansa de a castiga trofeul. Si-au permis luxul sa il lase acasa pe Romaric de la Espanyol…
Ghana – finalista editiei trecute, Ghana a fost cea mai buna echipa africana de la Mondialul de acum doi ani din Africa de Sud, cand a fost eliminata la penalty-uri, dupa un meci de infarct cu Uruguay. Echipa care atunci a ajuns mai departe decat Brazilia si Argentina, iar anul trecut a castigat Copa America…
Beneficiind de aportul varfului Asamoah Gyan (Sunderland) si al mijlocasului Sulley Muntari (Inter Milano), de John Mensah (Olympique Lyon), al copiilor lui Abedi Pele – Andre Ayew si Jordan Ayew (Olympique Marseille) sau de Badu si Kwadwo Asamoah (ambii de la Udinese), “stelele negre” promit noi jocuri spectaculoase.
Din pacate, selectionata de anul acesta nu-i contine pe Kevin Prince Boateng (care s-a “retras”) si Adiyah de la Milan sau accidentatul Essien de la Chelsea.
Joc impresionant
Senegal – puternica formate a Senegalului se anunta una din marile surprize ale acestei editii a Cupei Africii, dupa ce la precedenta intalnire nici macar nu se calificase. Vedeta lor, Demba Ba (Newcastle) este pe val in Anglia, cu 15 goluri marcate, in vreme ce Moussa Sow (Lille) si impozantul Souleymane Diawara (Olympique Marseille) promit evolutii bune. Papiss Demba Cisse, luat exact de Newcastle de la Freiburg in pauza competitionala, se va duela cu colegul sau in atac, in vreme ce Armand Traore (Quenns Park Rangers) si Mohamed Diame (Wigan Athletic) vor asigura “coloana” echipei.
S-a calificat in dauna Camerunului si a Zairului, ceea ce spune multe.
Mali – la editia precedenta de acum doi ani a reusit revenirea de la 0-4 pana la 4-4 ultimul sfert de ora din meciul inaugural cu gazdele Angola, insa a fost eliminata de jocul rezultatelor.
Goran Stevanovic, antrenorul Ghanei, crede ca selectionata din Mali va fi marea surpriza a editiei din acest. Golgeterul Kanoute s-a retras, insa Diabate (Bordeaux), Yatabare (Guingamp) sau Sidi Kone (Olympique Lyon) pot umple golul lasat, alaturi de vedeta Keita de la Barcelona. In mod surprinzator, Mahamadou Diarra, fost la Real madrid, actualmente la AS Monaco, nu a fost convocat, dupa cum nici Momo Sissoko (Paris Saint Germain) nu va vedea competitia decat la televizor.
Surprize placute
Maroc – nu au fost prezenti la editia din 2010 desfasurata din Angola, insa acum vin cu forte proaspete: varful Marouane Chamakh (Arsenal), fundasul Mehdi Benatia (Udinese) si play-maker-ul Adel Taarabt (Queens Park Rangers) vor da tonul luptei.
Angola – Echipa se bazeaza pe Djalma de la FC Porto, Flavio de la Lierse si Manucho de Valladolid, fost la Manchester United. Daca anterior s-au calificat la turneul final datorita faptului ca au fost gazde, de data asta a trebuit sa lupte pentru pozitie. Acum l-au chemat la arme si pe Nando Rafael, fost international de tineret al Germaniei, nascut din parinti angolezi. L-au lasat, insa, acasa pe fostul dinamovist Ze Kalanga, dar apare pe lista mai vechea cunostinta a stelistilor, portarul Carlos.
Burkina Faso – burkinezii vin cu cateva atuu-uri, insa sunt in general necunoscuti chiar daca au trecut ca prin branza prin grupa de calificare. Mijlocasul Pitroipa (Rennes) si Charles Kabore (Olympique Marseille) vor face totul pentru a duce echipa in optimi, in vreme ce despre mijlocasul lui Auxerre Alain Traore se zvoneste ca e urmarit de cluburi din Premier League. A socat chemand tanara speranta Bertrand Traore de la Chelsea, in conditiile in care are doar 16 ani. Tot aici se afla selectionat si dinamovistul Djakaridja Kone. A avut noroc ca nu a fost inlocuita cu Namibia din cauza folosirii neregulamentare a unui jucator nascut in Camerun. Jocul-cheie de urmarit este cel cu Angola.
Guineea – ca si cei din Burkina, trebuie sa te astepti la orice de la ei, de la jocuri in viteza la apatie si lipsa de viziune. Beneficiaza de aportul unor fotbalisti talentati care joaca la o serie de cluburi importante din Europa. Ibrahima Trore si Mamadou Dioulde Bah (VfB Stuttgart), creativul mijlocas Ismael Bangoura (Al Nasr) si varful Abdoul Razzagui Camara (Sochaux) sunt armele lor principale. In lot il gasim si pe clujeanul Habib Jean Balde de la Universitatea. Trebuie luat in seama faptul ca in grupe a eliminat Nigeria. De urmarit meciul cu Mali.
Turneul final aduce si trei debuturi: Niger, Botswana si Guineea Ecuatoriala. O mare intrebare va fi si daca vreuna din echipele-gazda, Gabon (pozitia 77 in clasamentul FIFA) si Guinea Ecuatoriala (locul 150 in lume), vor iesi din grupe.
Situatia pe grupe
Dupa cum se poate vedea, cea mai grea grupa este grupa D iar cele mai usoare sunt cele care includ gazdele, respectiv A si C.
Competitia incepe sambata cu meciurile Guinea Ecuatoriala – Libia si Senegal – Zambia.
Kick that ball!
Etichete: Africa de Sud, Algeria, Angola, Botswana, Burkina Faso, Camerun, Coasta de Fildes, Cupa Africii, Cupa Africii 2012, Egipt, Etiopia, exclusiv, extern, fotbal, Gabon, Ghana, Guinea, Guinea Ecuatoriala, Liberia, Libia, Mali, Maroc, Niger, Nigeria, recomandari, recomandari Sport, Senegal, Sierra Leone, stiri, Sudan, Togo, Tunisia, Zair, Zambia