Ziua in care fotbalul nu a mai fost al barbatilor

Scris de

Cheap viagra soft

th=”150″ height=”150″ />Cand spui fotbal te gandesti in primul rand la un joc dur, “teritoriul” barbatilor, asa cum ar afirma majoritatea. De cate ori nu ati auzit expresia: “Asta nu e joc de femei ca sa intri moale”? Aceasta batalie acerba din teren s-a transmis inca de la inceput si in randul fanilor: asa s-au nascut huliganii, singura mare problema a fotbalului in ziua de azi. Daca fotbalul a fost inventat in Marea Britanie, era de nencoceput ca huliganismul sa nu ia nastere tot acolo. Multi ani, suporterii englezi au fost un “exemplu” pentru toti iubitorii acestui sport ce veneau pe stadioane sa-si incurajeze echipa. Insa huliganismul n-a mai fost demult problema fotbalului, o data cu violenta dusa la extrem, pana acolo incat oameni si-au pierdut viata. A fost nevoie de o decizie drastica precum interzicerea echipelor engleze in competitiile europene ca sa ii potoleasca pe fanii violenti. Si lucrurile s-au schimbat de atunci. Insa huliganismul a inaintat tot mai mult catre est, fiind o problema cu care tara noastra se confrunta de ceva ani. Dar pana si fanii nostri au de invatat de la fanii turci, cunoscuti ca fiind cei mai fanatici si bineinteles, cei mai violenti.

Probabil cunoasteti cu totii cazul din acest an al lui Fenerbache Istanbul, care din cauza anchetei cu privire la meciurile trucate a fost exclusa din Liga Campionilor. Si la o asemenea decizie, era imposibil ca fanaticii suporteri sa ramana indiferenti. In vara anului acesta, sute de fani ai celei mai iubite echipe din Turcia au invadat terenul intr-un amical cu Sahtior Donetk, meciul fiind oprit.

Cand fanii unei echipe recurg la acte de huliganism, federatiile de fotbal din toata lumea ii pedepsesc interzicandu-le accesul pe stadion sau suspendand terenul. De fiecare data, se intampla ca o echipa de fotbal de pe undeva sa joace meciul de acasa cu tribunele goale. Aparent, clubul primeste o adevarata lovitura financiara pentru ca nu se mai vand bilete si fanii sunt nevoiti sa priveasca meciul din fotoliile de acasa. Odata ce trece timpul pentru suspendarea terenului, fanii revin si continua sa faca ce stiu ei mai bine. Problema nu este nici pe departe rezolvata.

In aceasta saptamana, Federatia Turca de Fotbal a luat o noua si cu totul fascinanta decizie in ceea ce priveste violenta pe stadion. Au decis sa redeschida portile fanilor, dar insa numai pentru un anumit tip de persoane: singurii ce au avut acces pe stadion au fost femeile si copiii pana in 12 ani. Niciun barbat nu a avut acces pe stadion.

In locul huliganilor ce protestau in pielea goala, cu fulare legate la gura si gata sa rupa cateva garduri, in tribune s-au putut vedea femei cu copii in brate. S-ar spune ca nu asta e spiritul fotbalului, ca femeile nu stiu sa incurajeze echipele de fotbal, iar apoi se stie ca suporterii sunt “al 12-lea om pe teren”. In alta ordine de idei, fotbalul nu e pentru femei- sunt sigur ca asta este conceptia multor iubitori ai sportului rege.

Insa, in locul obisnuitelor huiduieli si injuraturi prin care se adresa echipei vizitatoare “un bun venit”, adversarii au fost intampinati cu aplauze din tribune. Sigur, in tribune au existat si simpatizante ale echipei adverse, insa asta n-a deranjat pe nimeni. Cele 41.000 de femei au cantat pe toata durata partidei si au predat o adevarata lectie fanilor de acolo: se poate sustine echipa favorita si civilizat.

Prejudecati in ceea ce priveste prezenta unei femei in peisajul fotbalistic au existat dintotdeauna si probabil ca vor mai exista. Chiar si la noi in tara, o femeie pe stadion nu va avea niciodata garantata siguranta. Aceasta bariera o au de infruntat femeile in multe zone din lumea aceasta, iar in unele tari discriminarea e cat se poate de vizibila. Ceea ce s-a intamplat in Turcia va ramane in istorie ca o adevarata lectie predata fotbalului. Si de ce nu, feminizarea unui sport il poate face si mai atragator.

Sursa: Renne
Sursa foto: Associated Press

Etichete: , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (2)

 

  1. ioana says:

    un subiect foarte interesant…e o placere s iti citesc articolele

  2. Si asa Fener a beneficiat de o atmosfera minunata.

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.