Cand jocurile ajuta in cercetarile impotriva SIDA

Scris de

A fost o enigma care a sucit mintile cercetatorilor timp de aproape zece ani, dar o adunatura de gameri “turbati” a rezolvat-o in doar trei saptamani.

Oamenii de stiinta au vrut sa afle care a fost structura unei serii de enzime care joaca un rol-cheie in ajungerea la maturitate si proliferarea virusului HIV. Misterul a fost pus pe masa comunitatii de gameri in interiorul unui joc online numit Foldit, de catre cercetatorii de la Universitatea Washington. Jocul provoaca oamenii sa colaboreze si sa concureze in prezicerea structurii moleculelor proteinei.
Gamerii au putut crea impreuna modele care au fost indeajuns de aproape de realitate, astfel incat cercetatorii au putut sa rafineze rezultatele in doar cateva zile si sa ajunga direct la raspuns. Nu doar ca au fost capabili sa inteleaga mai bine enzima, dar anumite zone ale moleculei arata de parca ar putea fi dezactivate.

Mii de jucatori din intreaga lume au luat parte la provocare. Gamerii au progresat pe diverse niveluri de indemanare, folosind abilitati 3D de a roti virtual lanturile aminoacizilor. Un program de asamblare a moleculei, numit Rosetta, a ajutat la realizarea sarcinii. Un set de unelte permitea pasionatilor sa copieze parti ale unor molecule cunoscute, pentru a vedea cum se incadreaza in modelul incomplet. Cercetatorii au updatat puzzle-ul pe masura ce noi piese intrau erau puse cap la cap.

Acum ca structura enzimei este cunoscuta, dezvoltarea de medicamente care sa opreasca virusul HIV poate fi accelerata. Oamenii au aptitudini rationale spatiale, ceva ce computerele nu sunt inca bune, spune dr. Seth Cooper, de la Universitatea Washington si dezvoltator al jocului Foldit. “Jocurile furnizeaza un cadru pentru imbinarea punctelor forte ale calculatoarelor si oamenilor. Jocurile, stiinta si tehnica de calcul pot fi combinate pentru a face progrese care nu erau posibile inainte”, mai spune el.

Sa mai zica cineva acum ca jocurile nu sunt bune la nimic si ca te fac leguma…

Sursa: Gizmag
Sursa foto: Gizmag

Etichete: , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (2)

 

  1. […] descoperit situri arheologice prin Google Earth iar gamerii au ajutat la cercetarile impotriva SIDA decriptand o serie de enzime in doar cateva saptamani, dupa ce specialistii au incercat inutil asta timp de zece de […]

  2. […] anterior gamerii au ajutat la descoperirea unei proteine vanate de cercetatori timp de zece ani, acum un studiu realizat de Universitatea Texas din oraşul Austin a impartit studentii in doua […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.