A aparut cea mai mare si mai detaliata harta 3D a Universului

Scris de

Univers 3DStim deja ca universul este destul de mare. Bine, este cam cel mai mare lucru care exista. Insa tocmai din cauza marimii si a faptului ca vorbim despre bucati intregi din univers care se afla foarte departe de noi, este cam greu sa ne dam seama cam cum este structurat totul. Sloan Digital Sky Survey (SDSS) a lucrat pe branci sa descopere si sa masoare cat mai mult posibil din univers. Ultima realizare este cea mai mare si mai detaliata harta 3D a universului.

Scopul SDSS este acela de a crea o harta spectrala, detaliata atat temporal cat si spatial. Cu alte cuvinte, harta este menita sa arate mai bine 1,5 milioane de galaxii ce au existat in ultimele sapte miliarde de ani, alaturi de cateva sute de mii de quasari aflati la 12 miliarde de ani lumina departare. Daca stam sa ne gandim, nivelul de informatie este imens. Si totusi, harta ne va ajuta oarecum sa intelegem universul mai bine si poate vom putea gasi raspunsul la intrebari de genul: “daca energia si materia intunecata compun 96% din univers, in ce colt al acestuia s-au ascuns?”.

Un video postat pe YouTube arata cam 1/3 din portiunea de cer acoperita de telescopul de 2,5 metri al SDSS. Se pot observa cam 535,995 de galaxii nou observate, 102,100 quasari si 116,474 stele. Si asta este doar o treime! Video-ul arata cam cum s-ar vedea totul daca am zbura prin univers la viteza luminii, inmultita de un cvadrilion de ori.

Desigur, totul arata ca si cum te-ai deplasa pe langa firicele de praf, dar fiecare galaxie este compusa din sute de milioane de stele si multe dintre acestea au propriile lor sisteme solare. Deci, teoretic, este o sansa sa nu fim chiar singuri in univers.

Sursa: Dvice

Etichete: , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.