Albinele au sentimente

Scris de

honeybeeAlbinele sunt primele nevertebrate care si-au aratat pesimismul, o trasatura limitata pana acum la animalele superioare, arata un studiu publicat in revista “Current Biology“.

Rezultatele “sugereaza ca albinele ar putea avea sentimente” si ca reactiile lor “au mai mult in comun cu cele ale vertebratelor, comparativ cu opiniile anterioare”, au scris cercetatorii Melissa Bateson si Jeri Wright, de la Universitatea din Newcastle.

Prin experimentul lor, cei doi au incercat sa afle daca animalele pot, la fel ca oamenii, sa traduca informatia ambigua intr-o maniera negativa. Cum animalele nu stiu sa descopere singure aceste indicii, ele au fost invatate sa asocieze un anumit stimul (sunet, forma, sau in cazul albinelor, miros) cu o recompensa si un altul cu o pedeapsa. Apoi, punandu-le in fata unui stimul neutru, acestea pot fi evaluate. La fel cum un om deprimat vede ostilitate intr-o privire neutra, la fel si animalele pesimiste privesc un indiciu incert ca pe o pedeapsa.

Bateson si Wright au antrenat albinele sa asocieze un miros cu un gust dulce si un al doilea cu un gust amar. Jumatate dintre stupi au fost zgaltaiti. Dupa asa-zisul “atac” al predatorilor, albinele inca au reactionat la gustul dulce, dar au fost mai reticente decat cele “neatacate” in a verifica mirosul neutru.

O analiza mai atenta a creierului albinelor “atacate” a aratat un nivel crescut de dopamina, serotonina si octopamina, substante care provoaca depresie. Asadar, ele erau pesimiste, lucru care s-a vazut si in creierul lor.

“Nu cred ca este o exagerare incercarea de a gasi emotii la albine. Pana la urma, orice animal trebuie sa aiba sentimente ca sa invete si ca sa ia decizii. In plus, deja stim din multe alte studii ca albinele sunt sofisticate in privinta perceptiilor”, a spus un neurobiolog de la Universitatea Emory, Lori Marino, neimplicat in cercetare.

Desi aceste teste sunt simpliste, metoda folosita este cea mai obiectiva pentru a testa perceptia mai multor specii. Iar pesimismul nu este un lucru rau, ci doar o directie a perceptiei, considerat la oameni ca parte a emotiilor.

Cercetarile anterioare au aratat ca pisicile si cainii pot fi pesimisti, iar Melissa Bateson a testat acelasi lucru si pe grauri. Dar ideea ca pana si albinele ar putea avea sentimente, cu creierul lor cat o samanta de susan, este foarte intriganta. Ele au trecut totusi cateva teste care le-au demonstrat inteligenta. “De obicei, despre nevertebrate ca albinele nu se crede ca pot avea emotii asemanatoare celor umane, si cu toate acestea albinele si vertebratele impart multe trasaturi neurologice. Avem un stramos comun. Fiziologia de baza a creierelor noastre a fost pastrata”, a declarat Bateson.

Totusi, cercetatoarea crede ca rezultatele pot fi interpretate si intr-un alt fel. Ea spune ca e posibil ca perceptiile sa nu fie atat de legate de sentimente pe cat credem. De aceea, Bateson vrea sa mai faca studii prin care sa gaseasca si alte tipuri de emotii la albine, cum ar fi fericirea. Totodata, ea spera sa gaseasca legaturi intre substantele chimice si boli, pentru a afla daca pesticidele influenteaza perceptia albinelor si cauzeaza depresie.

Autor: Andra Jipa

Sursa: Wired
Sursa foto: Informed Farmers

Etichete: , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.