Astronomii au descoperit materie organica in Univers

Scris de

In ultimul numar al revistei Nature, astronomii au reportat ca in univers exista compusi organici de o complexitate neasteptata. Rezultatele cercetarilor sugereaza ca acesti compusi nu reprezinta domeniul de baza al vietii, ci pot fi creati in mod natural de stele.

Prof. Sun Kwok si Dr. Yong Zhang de la Universitatea din Hong Kong au arata ca o substanta care se gaseste de obicei in univers contine un amestec de componente aromatice (de forma inelara) si alifatice (formate din atomi de carbon legati intre ei). Acesti compusi sunt atat de complecsi, incat structurile lor chimice se aseamana cu cele ale carbunelui si petrolului. De vreme ce carbunele si petrolul sunt ramasite ale vietii timpurii, se crede ca acest tip de materie organica n-a putut aparea decat din organisme vii.

Rezultatele cercetarii indica posibilitatea de sinteza a compusilor organici in spatiu chiar fara a fi prezenta o forma de viata. Cercetatorii au investigat un fenomen nerezolvat: un grup de emisii infrarosu detectate in stele, spatiul interstelar si galaxii. Aceste semnaturi spectrale sunt cunoscute ca Proprietati Neidentificate ale Emisiei Infrarosu. De peste 20 de ani, cea mai acceptata teorie cu privire la originea acestora a fost aceea ca ele provin din simple molecule organice alcatuite din carbon si atomi de hidrogen. Din observatiile facute de Infrared Space Observatory si Spitzer Space Telescope, cei doi cercetatori au aratat ca spectrele astronomice au caracteristici ce nu pot fi explicate de teoria sus-numita.

Prin urmare, acestia au sugerat ca substantele care genereaza aceste emisii infrarosu au structuri chimice mult mai complexe. Analizand spectrele de praf stelar format prin explozia stelelor numite nove, au aratat ca stelele produc acesti compusi organici complecsi intr-un timp foarte scurt. Nu numai ca stelele produc aceasta materie organica, ci ele o si imprastie in spatiul interstelar. ”Munca noastra a aratat ca stelele n-au nici o problema in a crea compusi organici complecsi, aproape din nimic. Teoretic, asta e imposibil, insa observational o putem vedea avand loc”, declara Kwok.

Interesant este ca acest praf stelar organic se aseamana ca structura cu compusii organici gasiti in meteoriti. Avand in vedere ca meteoritii sunt ramasite ale Sistemului Solar timpuriu, aceasta descoperire creste posibilitatea ca stelele sa fi imbogatit Sistemul Solar din acel stadiu cu compusi organici. Pamantul, in stagiile sale premature a fost bombardat de comete si asteroizi, care ar fi putut aduce cu ele materie organica. Daca acesti compusi organici au jucat vreun rol ulterior in aparitia vietii pe Pamant, ramane o intrebare deschisa.

Sursa: Physorg.com
Sursa foto: Impactlab.net

Etichete: , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.