Europa cere ajutorul tarilor in plina dezvoltare economica

Scris de

zona euro

Rusia, China si Brazilia au raspuns favorabil miercuri la apelul zonei euro de a-i veni in ajutor, dezvaluind incapacitatea Europei de a rezolva singura criza datoriilor.

Dupa ce au dat asigurari ca vor iesi singuri din aceasta prapastie, europenii marturisesc ca sunt incapabili sa opreasca “incendiul” inainte de a cuprinde Italia si toata Uniunea monetara.

Liderii din zona euro au decis in timpul summit-ului, crearea unui fond special sustinut de FMI, care colecteaza contributiile tarilor ce inregistreaza o crestere economica, precum China si Rusia.

Conform expertilor francezi si germani, China va detine 500 de miliarde de dolari din datoria publica europeana si va putea sa-si dezvolte foarte bine pozitiile europene. Surse diplomatice au precizat ca la Bruxelles, China era dispusa sa “alimenteze” fondurile europene. Brazilia si Rusia si-au exprimat in cadrul summit-ului dorinta de a participa, dar doar prin intermediul FMI.

Marile puteri se vor intalni saptamana viitoare la Cannes, la summit-ul G20, pentru a discuta despre concordanta resurselor cu nevoile legate de criza. Statele Unite, primul contribuabil, ar putea bloca orice incercare de consolidare a resurselor FMI.

Autor: Ioana Brinzei

Sursa: Le Monde
Sursa foto: euronews

Etichete: , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.