Dinozaurii aveau paduchi

Scris de

Dinozaurii cu pene au fost primele animale de pe planeta turmentate de paduchi, scrie revista Wired.

Ornitologul american Kevin Johnson a facut aceasta descoperire dupa ce a urmarit linia evolutionara a acestor insecte in timp pana acum 130 de milioane de ani.
Johnson si echipa sa au lucrat la realizarea arborelui evolutionar al paduchilor comparand secvente de ADN din cele 69 de linii prezente astazi pe Pamant. Schimbarile in secventele genelor dau o masura sigura despre cat de separat au evoluat aceste specii. Din cauza alterarilor acumulate timp de milioane de ani, acestea ne dau o evolutie in timp a acestor organisme.

Iar familia paduchilor duce haaat departe, mult inainte de disparitia dinozaurilor non-avieni acum 65 de milioane de ani. Studiul lui Johnson, aparut in jurnalul Biology Letters, arata ca de fapt paduchii au aparut cam pe la mijlocul Cretacicului, intre acum 115 sau 130 de milioane de ani.
Cel mai probabil ei parazitau dinozaurii cu pene, precum pufosul Sinornithosaurus gasit in China, si care traia acum 125 de milioane de ani.

Cercetarea arunca o noua lumina asupra evolutiei. Pana acum se credea ca disparitia dinozaurior a dat cale libera pasarilor si mamiferelor sa se diversifice la finele Cretacicului. Numai ca din moment ce avem paduchi specializati trebuie sa existe si gazde evoluate, ceea ce inseamna ca diversificarea pasarilor si mamiferelor a inceput si ea mult inainte.

Adica sa existe pasari cu pene si mamifere cu par pentru a se ingropa printre fire.

“Paduchii sunt ca niste fosile vii”, a spus cercetatorul Vincent Smith, de la Muzeul de Istorie Naturala. “Inregistrarea trecutului nostru e scrisa in acesti paraziti”, a mai spus el.
Johnson speculeaza ca pasarile, crezute a fi descendentii dinozaurilor theropozi, si-au mostenit si paduchii tot de la acestia…

Sursa: Wired
Sursa foto: Wired

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.