Fluviu de metan, descoperit pe Titan
Scris de Daniel Ionascu
Sonda spatiala Cassini a descoperit o vale pe Titan, cel mai mare satelit al lui Saturn, care seamana izbitor cu Nilul de pe Terra. Aceasta se intinde pe 320 de kilometri in zona regiunii polare nordice iar fluviul se revarsa intr-o mare.
NASA considera ca acesta este plin cu hidrocarburi lichide, din moment ce este intunecat pe intreaga sa lungime, indicand o suprafata neteda. “Desi exista anumite meandre scurte, locale, puterea relativa a raului sugereaza ca urmeaza calea unei falii, similar cu alte rauri mari care curg in marginea sudica a aceleiasi mari titaniene”, a declarat Jani Radebaugh, de la Brigham Young University. Radebaugh este expert pe problematici radar in cadrul echipei Cassini.
“Astfel de falii – fracturi in straturile de roca ale Titanului – pot sa nu implice neaparat existenta unor miscari de placi tectonice, ca pe Pamant, dar ne conduc catre deschiderea bazinelor si, posibil, chiar la formarea marilor gigantice in sine”, a mai spus Radebaugh.
Titan este singurul corp ceresc din sistemul solar unde s-a observat lichid pe suprafata. Daca pe Pamant, lichidul este apa, Titan are un “ciclu al metanului”, bazat pe hidrocarburi. Efectele ploilor au fost observate in 2010, in vreme ce Cassini a identificat si lacuri tropicale.
“Titan este singurul loc in fata de Pamant care are o miscare lichida continua la suprafata sa”, comenteaza Steve Wall, din cadrul centrului de cercetare Jet Propulsion Laboratory al NASA.
“Aceasta fotografie ne da o idee despre o lume in miscare. Ploile cad iar raurile muta acea ploaie in lacuri si mari, unde evaporarea incepe si intreg ciclul porneste din nou. Pe Pamant, lichidul este apa; pe Titan, este metanul; dar pe ambele afecteaza aproape orice se intampla”, a mai spus el.
Daca nu exista o miscare tectonica, faliile ar putea fi produse de atractia gravitationala imensa a lui Saturn, asa cum Jupiter provoaca eruptiile de pe Io sau crevasele de pe Miranda, satelit al lui Uranus. Acesta prezinta urme de procese geologice desi este prea mic pentru asa ceva.
Etichete: apa, astronomie, extern, metan, NASA, Saturn, stiri, Titan