Gaura neagra expulzata sau super-nova atipica?

Scris de

Un obiect misterios aflat intr-o galaxie foarte indepartata ar putea fi o gaura neagra super-masiva care a fost expulzata din centrul propriei galaxii.

Pe de alta parte ciudatul obiect ar putea fi un tip rar de supernova. Obiectul a fost gasit de Peter Jonker, astronom la Institul Olandez pentru Cercetarea Spatiului din Utrecht.
Jonker si colegii sai vanau gauri negre supermasive care se crede ca se afla in centrele galaxiilor. Majoritatea galaxiilor se crede ca au gauri negre uriase in centrul lor.
Insa obiectul observat a primit un “impuls” din cionirea a doua galaxii, ceea ce a lansat noul obiect cosmic afara din centrul galaxiei sale.
Obiectul emite foarte multe raze X si este aflat la 500 de milioane de ani-lumina distanta de Pamant, potrivit arhivelor Observatorului Chandra X-ray. Obiectul este la 1.000 de ani-lumina de centrul galaxiei sale.

Insa comparand datele cu imaginile luate de telescopul Hubble, astronomii au aflat ca obiectul emite lumina albastra. O posibilitate ar fi ca obiectul sa fie “un foarte ciudat tip de supernova despre care nu stim multe”, a spus Jonker. In general, supernovele de tipul II au o stea masiva care ramane fara combustibil iar centrul sau intra in colaps. Aceste supernove primesc o litera anumita in denumire in functie de caracteristicile hidrogenului din semnatura luminii. Cele de tipul Iin emit foarte multe raze X. O explicatie populara ar fi ca lumina pe care o vedem nu provine de la supernova insasi, ci de la interactiunile intre materialul ejectat de explozie si un nor de gaz incarcat electric care inconjura steaua muribunda.

Astfel, obiectul ar fi putut fi vazut in forma de stea de Hubble iar Chandra a vazut in raze X apocalipsa de dupa (cele doua observatii n-au fost facute in acelasi timp).
Sau ar putea fi o gaura neagra cu proprietati ciudate si de 1.000 de ori mai grea decat Soarele nostru. Daca ar fi ejectata din centrul propriei galaxii, gaura ar avea material sa “inghita” timp de zeci de milioane de ani. In acest timp, ea ar emite foarte multe raze X.

Sursa: National Geographic

Etichete: , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.