Gravitatia Soarelui poate imbunatati telescoapele

Scris de

Imensa gravitatie a Soarelui influenteaza insasi “fabrica” unde se “produce” continuumul spatiu-timp. Astfel se creeaza in anumite locuri puncte focale unde lumina “se aduna”.

Noi am putea folosi aceste puncte pentru a contrui cele mai puternice telescoape construite vreodata. Teoria generala a relativitatii a lui Albert Einstein ne spune ca masa Soarelui poate curba spatiul si timpul din jurul sau, ceea ce mai departe indoaie lumina.
Care converge spre anumite puncte, ca intr-o lentila. Daca am pune un detector in aceste puncte, toate obiectele din departari le-am vedea mult mai mari, creand instantaneu un telescop puternic. La fel, undele radio vor fi mai intense.

Cel mai apropiat punct de acest gen se afla la 550 de unitati astronomice (AU- astronomical units, nr) de Pamant, adica la o distanta de 550 de ori mai mare ca aceea dintre Pamant si Soare. De exemplu, planeta Neptun se afla la 30 AU, iar centura Kuiper este la 55 AU. Deci departe. Dar este foarte apropiat comparativ cu vastitatea si goliciunea Universului, care se masoara in ani-lumina.

Numai ca fata de stadiul actual al tehnologiei umane este peste puterea noastra de atingere. Voyager se afla la doar 100 AU si va ajunge in 40 de ani la 550 AU. Dar asta nu inseamna ca peste ceva ani nu vom putea folosi aceste descoperiri…

Sursa: io9
Sursa foto: io9

Etichete: , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.