width=”210″ height=”147″ />Sistemul nostru solar a mai avut o planeta-gigant gazoasa, care a fost aruncata in afarasa de campurile imense ale lui Jupiter. In mod paradoxal, asta a facut ca orbitele corpurilor ceresti sa fie mai stabile iar Pamantul sa poata adaposti viata.
Asta este concluzia unui studiu care a aparut in The Astrophysical Journal Letters. “Avem tot felul de indicii despre evolutia timpurie a sistemului solar”, spune Dr. David Nesvorny, de la Southwest Research Institute, autorul studiului.
Luna si Centura Kuiper, indicii pretioase
Iar aceste indicii provin din analiza populatiei de obiecte cosmice aflate dincolo de orbita lui Neptun, numite Centura Kuiper. Plus craterele lunare.
Poveste incepe asa: la doar 600 de milioane de ani de la formare sistemului solar, planetele-gigant erau afectate de instablitate dinamica. Ca atare, corpurile mici si gigantele “fugeau” unele de altele.
Adica, unele corpuri mici erau aruncate in Centura Kuiper, iar altele traversau cerul invers, ducand la bombardamente asupra planetelor interioare si a Lunii. Gigantii gazosi s-au miscat si ei. Jupiter, de exemplu, a “aruncat” cele mai multe corpuri mici in afara sistemului solar si la randul sau s-a miscat spre interior.
Norocul, motivul pentru care ne aflam azi aici
Acest scenariu are, insa, o problema. Miscarile planetare ale lui Jupiter ar fi impins Pamantul atat de mult incat sa se ciocneasca cu Marte sau Venus. Totul se rezolva perfect, insa, atunci cand introducem in schema o planeta gazoasa, de marimea lui Uranus sau Neptun. Nesvorny a facut mii de simulari pe calculator si a gasit ca, intr-adevar, Jupiter a venit de dincolo de Uranus sau Neptun. Insa atunci cand facea asta, Uranus sau Neptun erau aruncate in afara sistemului solar. Asa ca ceva era in neregula.
Ruland simularile cu a cincea planeta gazoasa de marimea lui Neptun, totul a intrat deodata la locul lui. O planeta era aruncata din sistem, lasand patru giganti in urma, Jupiter sarea la locul pe care il stim acum si lasa planetele terestre neafectate.
Avand in vedere ca axa lui Uranus este aproape de ecuator iar studii recente au aratat ca planete siguratice ratacesc aiurea prin Univers, atunci aceasta teorie nu mai pare asa fantastica…
Etichete: astronomie, Centura Kuiper, extern, Jupiter, Luna, Marte, Neptun, recomandari, sisteme solare, Southwest Research Institute, stiri, studiu, Uranus, Venus, viata