Luna, asa cum n-ati mai vazut-o niciodata

Scris de

Cercetatorii au creat o “harta a iluminarii” pentru zona din jurul Polului Sud al Lunii folosind 1.700 de fotografii ale aceleiasi locatii. Instantaneele respective au fost luate de Lunar Reconnaissance Orbiter Camera (LROC) timp de sase luni.

Deoarece axa satelitului natural este inclinata cu doar 1,54 grade, fata de cele 23,5 grade ale Terrei, anumite zone din jurul polilor sunt lasate intr-o bezna permanenta, in vreme ce regiunile inconjuratoare sunt in bataia Soarelui pentru cea mai mare parte din an.

Cercetatorii au convertit fotografiile intr-o imagine binara: daca solul era luminat atunci pixelul respectiv era 1 iar daca era umbrit era 0. Dupa care s-au suprapus rezultatele si s-a calculat procentul de timp in care fiecare pixel a fost luminat in cele sase luni. Ceea ce a dus la realizarea “hartii luminarii”. Zonele care n-au fost deloc luminate sunt negre iar cele care au fost doar luminate sunt albe. Variantele intermediare apar in diverse tonuri de gri.

In centrul imaginii se afla craterul Shackleton, care are 19 kilometri in diametru si 4 kilometri adancime.

Sursa: Gizmodo
Sursa foto: Gizmodo

Etichete: , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.