O galaxie mica e devorata de o gaura neagra monstru

Scris de

O galaxie-pitic numita Henize 2-10, aflata la 30 de milioane de ani-lumina distanta, gazduieste o gaura neagra imensa in centrul sau.

Ciudatenia spatiala poate fi un caz de tranzitie intre galaxiile tinere si mici si cele spiralate precum Calea Lactee, si sugereaza ca galaxiile “cresc” in jurul gaurii negre centrale, nu invers, considera astronomii.

Majoritatea galaxiilor mari, inclusiv a noastra, se rotesc in jurul unei gauri negre centrale si supermasive, care este de milioane de ori mai mare decat Soarele. In general, galaxiile mari au gauri negre mari, sugerand ca ar exista o legatura intre situatii. Dar natura acestei legaturi, fie ca marile gauri negre se formeaza mai intai si aduna galaxia in jur, fie ca galaxiile preformate “cad” in ele insele, sau ca merg in tandem, nu se stie.

O noua galaxie descoprita ne poate indica raspunsul. Henize 2-10, e o galaxie-pitic, sub forma de bulgare, aflata la 30 de ani-lumina distanta. Are doar 3.000 de ani-lumina dintr-o parte in alta, de 30 de ori mai putin decat latimea Caii Lactee. Aceasta e deja faimoasa deoarece astronomii descopera ritmuri rapide de formare a stelelor. Anumiti astronomi cred ca galaxia aceasta e asemanatoare cu primele galaxii care s-au format in Univers. Ei au gasit ca o regiune aproape de centrul sau, aflata intre cele doua regiuni luminoase de gaz emite prea multe unde radio si raze X. Combinatia celor doua semnaleaza o gaura neagra supermasiva care se devoreaza imprejurimile. Pe baza radiatiilor, s-a calculat ca aceasta este de doua milioane de ori mai grea decat Soarele.

Studiul a fost publicat in revista Nature si preluat de Wired.

Sursa: Wired
Sursa foto: Wired

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.