O planeta este pe cale de a fi consumata de propria stea

Scris de

PlanetaO echipa internationala de astronomi a gasit dovezi ca o planeta este pe cale de a fi consumata de propria stea, o soarta presupusa a fi comuna planetelor interne, pe masura ce Soarele lor imbatraneste si se extinde. Nasol pentru planetele respective! Stati putin, este vorba de planetele interne? Noi suntem aceia! Locuim pe o planeta interna! Hopa.

Pe cat de oribil suna, Soarele nostru ne va consuma eventual, pe masura ce se transforma dintr-o pitica galbena intr-o giganta rosie, o transformare tipica pentru stelele in plin proces de imbatranire, care stau pe plaja fara a se da cu lotiune si care nu mai fac sport. Eh, uitati de ultima parte.

Insa este adevarat, in nu foarte mult timp, Soarele va ramane fara hidrogen in nucleu, moment in care va incepe sa topeasca heliu in schimb. Nucleul se va contracta si incalzi, Soarele urmand sa isi dubleze marimea in timp ce temperatura sa va creste, iar interactiunile mareelor vor cauza, probabil, ca Pamantul sa devina fel principal.

Odata ce o stea s-a hotarat sa isi potoleasca apetitul cu o planeta, procesul de consumare a antementionatei planete nu ia foarte mult, de aceea este remarcabil faptul ca astronomii au surprins o stea in fata frigiderului deschis, si cu firimituri de planeta la gura.

BD+48740, un gigant rosu, a fost identificat ca avand o cantitate mare de litiu, fapt neobisnuit pentru stelele mai batrane. Singura modalitate prin care BD+4870 ar fi putut contine atat litiu este prin consumarea unei mase de marimea unei planete. De asmenea, BD+48740 are o a doua planeta ce orbiteaza in jurul ei, un gigant gazos de 1,6 ori mai mare decat Jupiter. Gigantul are o orbita eliptica, cauzata probabil de prima planeta, ce plonja catre propria moarte.

Deci cat timp ne-a mai ramas pana ca Soarele nostru sa devina violent de flamand? Pamantul probabil va mai supravietui pentru aproximativ 5 miliarde de ani, ceea ce inseamna ca da, acum este momentul sa ne panicam si sa cumparam acel adapost antiaerian pentru care am tot economisit, pentru ca Soarele este cea mai mare arma termonucleara vazuta in acest sistem solar.

Sursa: Dvice
Sursa foto: ESO

Etichete: , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.