Primul test drive al rover-ului Curiosity a fost un succes

Scris de

RoverRoverul Curiosity lansat pe Marte de catre NASA a facut o plimbare de 16 minute miercuri, prima de cand a ajuns pe Planeta Rosie pentru a cauta habitaturi ce pot sustine viata microbiala.

Misiunea NASA in valoare de 2,5 miliarde de dolari, care va dura doi ani reprezinta prima initiativa de natura astrobiologica de la probele Viking din anul 1970. Proiectul a demarat pe 6 august, cu o aterizare riscanta, dar reusita, pe situl numit “Aterizarea Bradbury” de catre NASA, in memoria autorului de science-fiction si pasionatului de spatiu Ray Bradbury.

Pe langa un mic test al directiei din saptamana precedenta, roverul de o tona a ramas fem pe cele sase roti ale sale de la aterizarea in anticul bazin de impact denumit Craterul Gale, localizat in emisfera sudica a planetei, aproape de ecuator.

Miercuri, Curiosity a devenit un rover, mergand taras pe o distanta de 4,5 metri, intorcandu-se la 120 de grade apoi dand inapoi 2,4 metri pentru a se pozitiona langa prima sa tinta stiintifica – o urma lasata in urma de motorul de descendenta al roverului.

Marea majoritate a timpului de condus al roverului a fost folosita pentru a face poze, incluzand primele imagini ale urmelor lasate de rover pe solul martian.

“Nu putea fi mai important de atat. Am construit un rover, iar daca acesta nu hoinareste, chiar nu am realizat nimic”, povestea Pete Theisinger, manager de proiect la Laboratorul de Propulsie cu Jet al Nasa, in Pasadena, California, in timpul unei conferinte de presa.

Inginerii nu au detectat nicio problema in timpul test-drive-ului, eliberand calea pentru prima runda de analiza a rocilor sablate de catre motorul sistemului de aterizare.

Curiosity este programat sa faca o calatorie mai lunga in aproximativ o saptamana, spre un loc unde trei tipuri diferite de teren se intrepatrund.

“Solul este ferm, grozav pentru mobilitate”, a declarat proiectantul sef al roverului, Matt Heverly. “Ar trebui sa avem o navigare calma de aici inainte.”

Sursa: Reuters
Sursa foto: Discovery News

Etichete: , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.