Primul zbor de noapte pentru avionul-solar

Scris de

Un avion gigant si-a completat prima noapte de zbor propulsat numai de energia solara, au anuntat organizatorii evenimentului.

Solar Impulse, a carei anvergura a aripilor este cat cea de la Airbus A340, a zburat 26 de ore si 9 minute numai pe baza energiei solare stocate in timpul zilei. Este, de asemenea, cel mai lung si la cea mai mare inaltime zbor din istoria aviatiei solare.

Bertrand Piccard, presedintele elvetian al proiectului, cunoscut pentru completarea primului zbor in jurul lumii intr-un balon cu aer cald, a spus ca succesul zborului arata potentialul energiilor alternative si tehnologiilor curate.
“Suntem pe calea de a ajunge la zborul perpetuu”, a adaugat el. Andre Borschberg, pilotul vehiculului si vechi in bransa de 40 de ani, a fost primit ca un erou la baza aeriana Payerne din cantonul Vaud.

Avionul de fibra de carbon a atins o viteza maxima de 68 de noduri, una medie de 23 de noduri si o altitudine maxima de 8.564 peste nivelul marii.

Solar Impulse HB-SIA are 12.000 de celule solare pe aripile sale de 64,3 metri. Este asteptat ca in 2012 va ocoli Pamantul. Cantareste doar 1.600 de kilograme, cat o masina medie, si are 4 motoare electrice. Realizarea sa a costat 100 de milioane de franci elvetieni (95 de milioane de dolari) iar dintre sponsori se numara producatorul de ceasuri Omega, din grupul Swatch, gigantul bancar german Deutsche Bank si compania chimica belgiana Solvay. Francezii de la Altran sunt parteneri pe partea de inginerie.

Capitane Piccard, engage!

Sursa: Reuters
Sursa foto: risklover.files.wordpress.com

Etichete: , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.