S-a descoperit cea mai mare aglomerare de galaxii

Scris de

GalaxiiSa spunem ca aglomerarea de galaxii “Phoenix” este “mare” are fi o jignire. Si asta pentru ca se estimeaza ca greutatea aglomerarii este de 2,500,000 de ori mai mare decat cea a Soarelui nostru. Phoenix are in centru o gaura neagra care consuma cam un soare pe saptamana si, in mod curios, stelele noi apar pe banda rulanta.

Ce este curios cu privire la aparitia stelelor noi? Ei bine, majoritatea aglomerarilor de galaxii nu reprezinta mediu tocmai prielnic pentru nasterea unor stele. Gaurile negre aflate in centrul unor astfel de aglomerari elibereaza atat de multa energie ca gazul nu se poate raci suficient incat sa se adune pentru a forma o noua stea.

Din fericire, gaura neagra Phoenix este prea ocupata sa “manance” ca sa ii mai pese de undele de soc pe care ar trebui sa le transmita prin aglomerare. Si deci, gazul din aglomerare ramane energizat, se raceste repede iar rata de formare a noilor stele este cea mai rapida descoperita pana acum: 700 de stele noi iau nastere in fiecare an! In comparatie, in galaxia noastra, Calea Lactee, se nasc cam doua stele pe an.

Evident, si gaura neagra din centrul aglomerarii Phoenix va ajunge prea mare si va incepe sa elibereze undele de shoc care vor arunca suficienta energie cat sa nu le mai permita stelelor sa se formeze. Dar asta se va intampla abia peste o suta de milioane de ani. Pana atunci, nu putem decat sa analizam Phoenix si sa fim mandri ca am descoperit ceva ce peste sute de milioane de ani va contine cea mai mare galaxie din univers… Cel putin, in teorie. Asta daca nu vom descoperi ceva si mai mare decat Phoenix.

Sursa: Dvice
Sursa foto: NASA

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.