Secrete maya vechi de 1.500 de ani au fost dezvaluite

Scris de

O camera video a patruns intr-un mormant mayasUn vechi mormant mayas a fost filmat pentru prima oara de catre arheologi, dezvaluind artefacte vechi de aproape 1.500 de ani.

Cercetatorii au utilizat o camera video de mici dimensiuni si au reusit sa fotografieze incaperea mortuara din fostul oras mayas, Palenque, din Sud-Estul Mexicului. In interior, s-au descoperit noua figuri negre pictate pe o vopsea rosie precum sangele. De asemenea, imaginile au aratat si pietre de jad sau fragmente dintr-un invelis, ce par a fi elementele unui costum funerar.

Spre deosebire de alte morminte din Palenque, niciun sarcofag nu a fost gasit. “Este foarte posibil ca oasele fragmentate sa zaca direct pe pietrele podelei”, a spus un reprezentant al Institutului National de Arheologie si Istorie din Mexic.

Un mormant, o istorie

Mormantul din Palenque a fost descoperit in 1999, insa arheologii n-au putut sa-l exploreze de teama de a nu compromite ori zdruncina piramida. Orasul mayas s-a dezvoltat pe teritoriul regiunii Chiapas din Mexic (n.r.-asa se numeste zona astazi), iar dupa ce a fost distrus, prin secolul al VIII-lea, a fost acaparat de salbaticie. S-au facut multe sapaturi de-a lungul ultimelor doua decenii, insa multe secrete ale orasului au ramas inca nedezvaluite.

Expertii stiau de existenta mormantului de mai bine de zece ani, insa lucrarile pentru consolidarea piramidei i-au impiedicat il examineze.

Un alt impediment a aparut si in timpul operatiunii, din cauza unui put foarte ingust. In cele din urma insa, camera video, cat o cutie de chibrituri, a ajuns cinci metri sub pamant, dezvaluind secretele vechi de sute de ani: “Acest lucrul ne va ajuta sa aducem mai mult la lumina civilizatia mayasa”, a spus unul dintre reprezentantii institutului.

Mormantul dateaza intre anii 431 si 550 e.n. si ar putea apartine ori primului conducator al mayasilor, K’uk Bahlam I, ori chiar reginei Ix Yohl Ik’nal. “Mormantul ar putea fi o necropola domneasca, datorita asemanarii sale cu alte incaperi mortuare”, a desclarat arheologul Martha Cuevas.

Autor: Alexandra Lopotaru

Sursa: BBC
Sursa foto: Lithos graphics

Etichete: , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. gigel says:

    1500 ani, nu 150 mii

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.