Traiectoria asteroidului care aproape s-a ciocnit cu Terra

Scris de

NASA prezinta intr-un filmulet video traiectoria asteroidului care a trecut la putin peste 12 000 de km de Terra. Imaginile arata atat miscarea vazuta din exterior, cat si cea vazuta de pe asteroid.

Acesta, numit 2011 MD, a trecut pe 27 iunie la 20:14 ora Romaniei la doar 12.000 de kilometri de Terra.

Filmul prezentat arata o imagine fascinanta a modului in care asteroizii se deplaseaza prin univers, cat si cele 15 ore in care 2011 MD s-a aflat foarte aproape de Terra.

Incepand cu minutul 1:10, Terra pare sa se afle chiar pe traiectoria asteroidului, in timp ce se deplaseaza. Dar, din fericire, 2011 MD s-a indreptat catre Polul Sud, trecand pe deasupra Antarcticii si a sudului extrem al Americii de Sud, inainte sa isi continue calatoria prin univers. Acest lucru s-a datorat gravitatiei Terrei, care a “prins” asteroidul, pentru ca mai apoi sa-l “arunce” inapoi de unde a venit.

Asteroidul reprezenta un pericol din cauza dimensiunii sale intre 7 si 16 metri, calculata dupa luminozitate. Dar, cu toate acestea, ar fi fost mult prea mic ca sa reuseasca sa loveasca Terra iar impactul cu atmosfera planetei l-ar fi distrus intr-o explozie impresionanta.

Ca o comparatie, asteroidul despre care se spune ca ar fi lovit Terra acum mai bine de 65 de milioane de ani si ar fi dus la disparitia dinozaurilor a avut intre 6 si 15 nu metri, ci kilometri.

Descoperirea asteroizilor aflati in apropierea Terrei a luat amploare inca din 2000, fapt ce a dus si la o crestere in observatiile astronomice automate. Acestea din urma au mers pe urmele laboratorului astronomic LINEAR, care a gasit primul sau asteroid in 1996.

Se cunosc peste 8.000 de asteroizi aflati pe orbite in apropierea Terrei, potrivit  statisticilor elaborate de Jet Propulsion Laboratory al NASA din Pasadena, California. Mai mult de 7000 au sub 1,5  km si peste 1.000 sunt mai mici de 30 de metri.

Acesta ne va mai face o vizita in 2022, dar va trece din nou doar prin apropierea noastra.

Autor: Andrada Florea

Sursa: Dailymail
Sursa foto: Dailymail

Etichete: , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.