Transplantul de fecale, tratament controversat impotriva unei bacterii mortale
Scris de Daniel Ionascu
Pentru Rhiannon Maher, calvarul inceput in luna august a anului trecut. Tanara de 20 de ani a fost internata pentru colita, dupa ce a ajuns la spital vomitand si cu diaree.
Dar doctorii au diagnosticat-o cu o boala mult mai grea: infectie cu bacteria Clostridium difficile, care omoara anual circa 14.000 de oameni numai in SUA.
Rhianon a fost fortata sa abandoneze facultatea si slujba. Tratamentele cu antibiotice au fost promitatoare la inceput, dar apoi bacteria a revenit, ca si durerile.
Disperata pentru o solutie si deja stramtorata cu banii, mama sa a apelat la o solutie neortodoxa, experimentala: transplantul de fecale de la un donator sanator. Acestea sunt plantate in intestinele pacientului fie printr-o clisma, fie printr-un tub introdus prin nas. Tehnica a fost laudata ca fiind un tratament pentru Clostridium difficile, cu sanse de reusita de peste 90%.
FDA combate sarlatanii
Numai ca in cazul lui Rhiannon, doctorii nu i-au mai administrat tratamentul din cauza ca Food and Drug Administration (FDA), autoritatea americana responsabila de sanatate, a introdus noi reglementari care blocheaza transplantul.
Transplantul de fecale a fost folosit in anumite forme inca din anii ‚50, insa a castigat in popularitate in ultimii ani, mai ales in cazul acestui agent patogen, contractat in mod normal prin spitale. Per total, se estimeaza ca bacteria afecteaza mai mult de 3 milioane de americani iar tratamentele costa mai mult de un miliard de dolari anual.
Doctorii au folosit antibioticul Vancomycin, doar ca acesta tinde sa elimine atat bacteriile vizate cat si pe cele intestinale sanatoase, necesare organismului. Iar rata de reaparitie a Clostridium difficile este de 20%, destul de mare. Pe cand, dupa transplantul de fecale pacientii isi revin in doar cateva zile.
Problema este ca efectele pe termen lung ale „tratamentului” sunt in continuare necunoscute. In plus, o tarla de sarlatani evanghelizeaza acum fecalele ca tratament pentru aproape orice, de la obezitate la alte probleme.
Asa ca FDA a clasificat transplantul de fecale drept „noi medicamente experimentale”, ceea ce inseamna ca doctorii trebuie sa ceara catre FDA aprobarea administrarii si sunt obligati sa trimita analize detaliate atat pentru pacient cat si pentru donator. Dupa completare, trebuie sa astepte pana la 30 de zile pentru a primi unda verde.
„Este datoria FDA sa se asigure ca medicamentul este sigur, eficient si nu expune pacientul la riscuri nerezonabile”, a spus purtatorul de cuvant Curtis Allen, intr-un mail.
In mod normal, donatorii sunt verificati sa nu aiba hepatita, virusul HIV sau alte boli ce pot fi transmise, insa in anumite cazuri doctorii nu solicita analize.
Si totusi, multi fac „tratament” acasa
Asa ca acum totul trebuie facut cat mai sigur, ceea ce este cat se poate de bine. Doar ca pana la publicarea unor protocoale si linii de actiune, care sa fie de ajutor doctorilor, cel mai probabil multi pacienti vor incerca sa-si faca aceasta procedura singuri, acasa…
Ironia este ca incercand sa faca transplantul mai sigur, FDA in fapt le trimite in zona gri. Asa cum este cazul lui Rhiannon, careia mama sa i-a pregatit proba folosind tutoriale video online. Rhiannon spune ca a inceput sa se simta mai bine dupa doar cinci zile de la transplant. Inca nu se poate duce nicaieri in vacanta, deoarece are nevoie de „transplant” in fiecare dimineata, dar macar se va duce din nou la scoala.
Etichete: bacterii, Beauty & Health, Clostridium difficile, extern, FDA, recomandari, sanatate, stiri, SUA