Un filament aparut in fata Soarelui ne distrage atentia de la Marte

Scris de

Filament in fata soarelui.Dar numai pentru cateva momente. Ca si cum ar fi gelos pe atentia pe care Planeta Rosie o primeste, Soarele a decis sa ne ofere imaginea spectaculoasa a unui filament intunecat si lung de peste 800,000 de kilometri.

Daca tot nu sunteti siguri cam cat de lung este, aflati ca distanta de la Pamant la Luna este doar jumatate din lungimea filamentului. Iar daca pana acum nu ati auzit de acest fenomen, filamentul apare atunci cand campul magnetic din atmosfera solara ‘prinde’ plasma solara intre suprafata soarelui – cromosfera – si coroana. Cat despre filament, acesta apare mai inchis la culoare deoarece plasma solara aflata in situatia aceasta de ‘constrangere’ este mai rece decat suprafata soarelui.

Imaginile cu filamentul au fost surprinse de doi fotografi diferiti si postate pe Flickr. Prima imagine, surprinsa de Paul Andrew, un fotograf profesionist, a fost compusa din sase imagini pentru alcatuirea discului si 5 imagini pentru proeminente. A doua imagine ii apartine lui Leonard Mercer din Malta, care a reusit sa alcatuiasca un mozaic destul de surprinzator.
Filament
Evident, amatorii nu s-au abtinut de la a face comentarii. “Arata ca imaginea unei fecundari. Poate ca soarele nostru va avea copii?” se intreaba un pasionat. “Mie imi pare mai mult ca soarele vrea sa ne spuna ca inca nu am vazut nimic”.

Ultimul mesaj nu este departe de adevar. Conform specialistilor, soarele inca nu a aratat tot ce poate, astfel ca ne putem astepta la activitati si spectacole solare mai intense in lunile si anii care vor urma.

Sursa: Dvice
Sursa foto: Universe Today

Etichete: , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.