Universul poate ajunge la viata prin modificarea constantelor fizicii

Scris de

Anumite lucruri in viata pur si simplu nu se schimba. Cum ar fi constantele fundamentale ale fizicii: viteza luminii, acceleratia gravitationala, masa unei particule. Asa sunt, asa le luam. Acum si pururea si-n vecii vecilor, amin.

O data cu asta sunt unii care vin si spun ca aceste constante sunt atat de bine reglate incat nimic n-ar fi existat daca numai una ar putea fi schimbata un pic. Numai ca dovezile care se aduna arata ca, de fapt, constantele nu prea sunt constante, ci se schimba imperceptibil o data cu evolutia universului. Ceea ce ne duce la o alta problema? Poate exista viata in universuri alternative? Prin reglarea constantelor naturii, viata in multivers ar putea fi posibila.

Fizicienii incearca inca de pe vremea lui Albert Eistein sa gaseasca o “teorie a totului”. Pe limbajul lor- a campului unificat. Pentru moment s-a reusit adunarea impreuna a electricitatii si a magnetismului. Dar mai raman pe dinafara interactiunea slaba – cea care face electronii sa graviteze in jurul nucleului atomilor si interactiunea tare care leaga impreuna protonii si neutronii in nuclee.
O teorie paralela este cea a stringurilor, a fasiilor de energie. Aceste modele fac predictii care ar putea fi detectate cu energii mult mai mari decat ce folosim noi.
Totusi, avem un aliat. Telescopul Hubble ne schimba mereu perceptia asupra universului. Cine se poate uita inapoi in timp decat astronomii? Pentru ca galaxiile sunt atat de indepartate incat lumina lor a fost emisa acum miliarde de ani.

Astronomii Nissim Kanekar, Jayaram Chengalur si Tapasi Ghosh asta au incercat. S-au uitat la galaxia numita PKS 1413=135 si au descoperit molecula de hidroxid, adica HO – un atom de oxigen si unul de hidrogen. Si au gasit-o atat in stare de emisie cat si ca absorbtie.
Mai precis molecula absoarbe din radiatiile inconjuratoare si emite radiatii cu o frecventa specifica. Adica provoaca o “cadere” si un “varf” in spectru. Efectul Doppler arata ca galaxia respectiva se indeparteaza. Cel mai bun exemplu de efect Doppler este apropierea unui tren. Cu cat obiectul se indeparteaza ne asteptam ca lungimea de unda sa creasca. Noi masuram in laborator efectele. In schimb, ei au facut invers. Stiind de la ce gaz vine sursa radiatiei au observat lungimea de unda. Si au vazut ca e diferita de ceea ce ne-am astepta.
Observatiile sugereaza ca anumite constante se schimba, intr-adevar, cel putin din timpul acestei galaxii, adica acum 3 miliarde de ani.
Ceea ce ne arata ca universul nu numai ca e mai ciudat decat credem dar ca e mai ciudat si decat ne putem imagina, dupa cum zicea Haldane.

Sursa: Discovery News
Sursa foto: Discovery News

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.