Vulcanii submarini, originea vietii

Scris de

Cum a aparut viata din nimic? Aceasta intrebare a framantat indelung oamenii de stiinta, care acum vin sa bata ultimul cui in cosciugul creationismului atat de drag habotnicilor religiosi.

O echipa de chimisti de la Universitatea York si Universitatea din Nottingham din Marea Britanie a descoperit indicii despre crearea caramizilor vietii. Ei au reacreat un proces existent in lumea prebiotica, aratand cum o serie de zaharuri simple s-au dezvoltat.
Precum se stie, toate moleculele biologice sunt de stanga sau de dreapta. Dar toate zaharurile din biologie sunt dextrogire (adica rotesc planul de polarizare al luminii spre dreapta), in vreme ce http://messagelab.rototi aminoacizii care constituie peptidele si proteinele sunt levogire (adica lumina este polarizata spre stanga).
Ei bine, oamenii de stiinta au reusit sa produca zaharuri “de dreapta” folosind aminoacizi “de stanga”, explicand astfel cum au aparut carbohidratii si de ce formele dextrogire predomina.
Carbohidratii sunt foarte importanti deoarece ei sunt partile de baza pentru ADN si ARN. Iar zaharurile in cauza au fost produse din materiale despre care cercetatorii cred ca se aflau deja pe planeta atunci cand viata a aparut.
“Exista o gramada de intrebari fundamentale despre originile vietii si multi oameni cred ca acestea sunt intrebari despre biologie. Dar ca viata sa fi evoluat, trebuie sa ai un moment cand non-viul devine viu – totul pana la acel punct este chimie”, spune dr. Paul Clarke.

Avalansa de reactii chimice

Pe de alta parte, o echipa de la Universitatea Tehnica din Munchen a revelat avalansa de reactii chimice care a avut loc atunci cand primele biomolecule au inceput sa initieze un metabolism. Acest mecanism a avut loc pe fundul oceanelor, in dreptul vulcanilor submarini. Aici apa se amesteca cu gaze si minerale aduse din mijlocul Pamantului. Si exact aici in acest mediu extrem au aparut doua mecanisme vitale, care stau la baza vietii: multiplicarea biomoleculelor (reproducerea) si aparitia de noi molecule pe baza celor anterioare (evolutia). “In aceasta maniera viata incepe ca o necesitate in acord cu legile prestabilite ale chimiei si intr-o directie predeterminata”, a declarat Günter Wächtershäuser, profesor de biochimie evolutionista la Universitatea Regensburg. El a dezvoltat un mecanism de metabolism care se auto-regenereaza. Iar oamenii de stiinta de la Munchen, in cooperare cu Wächtershäuser, au reusit sa demonstreze experimental acest mecanism.
Iar cel mai important avantaj al acestui mecanism este autonomia. Spre deosebire de ideea “supei primordiale”, primul metabolism nu era dependent de evenimente accidentale si nici de acumularea de componente esentiale: imediat ce prima reactie a pornit, a avut loc un domino intreg automat. Astfel, viata incepe automat pe anumite traiectorii definite de chimie.

Sursa: Huffington Post
Sursa foto: thetruthbehindthescenes.files.wordpress.com

Etichete: , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.