“Barbati care urasc femeile” sau de ce femeile ar trebui sa urasca barbatii
Scris de Florin Casota
Filmul este o adaptare a romanului cu acelasi nume al scriitorului Stieg Larsson. Acesta a murit in 2004, lasand in urma sa manuscrisul Millenium, care a fost publicat in trei volume: Barbati care urasc femeile, Fata care s-a jucat cu focul si Castelul din nori s-a sfaramat.
Trilogia Millenium a avut un succes fulminant, inregistrand incasari mult peste asteptari. Filmul a fost primit bine de critici si de public, devenind productia europeana cu cele mai mari incasari. Din pacate, nu am citit cartea si nu pot sa ma pronunt asupra modului cum a fost adaptat la cinema, insa am inteles ca regizorul Niels Arden Oplev a ramas fidel viziunii lui Stieg Larsson.
Mikael Blomkvist (Michael Nyqvist), un jurnalist de investigatie, pierde un proces in care era acuzat de calomnie. Este nevoit sa plateasca o anumita suma de bani si este trimis la inchisoare pentru cateva luni. Cu reputatia stricata, Blomkvist paraseste revista pentru care lucra si e hotarat sa astepte pedeapsa cu inchisoarea. Intre timp, este contactat de Henrik Vanger, membru al unei familii bogate, si este rugat sa investigheze disparitia nepoatei acestuia, Harriet. Ea disparuse in 1966, insa politia nu a avut succes in investigatie si cazul a ramas nerezolvat. Batranul Henrik este convis ca nepoata lui a fost ucisa de cineva din familie si vrea ca Mikael sa-i dea de cap.
Accepta slujba, insa nu afla prea multe pana cand Lisbeth Salander (Noomi Rapace) decide sa-l ajute. Lisbeth, hacker de profesie, fusese angajata de de Vanger sa-l verifice pe Blomkvist, inainte de a-l angaja. Cei doi incep sa dezvaluie secrete, mistere si nu lasa nicio piatra neintoarsa.
Thrillerul Barbati care urasc femeile reuseste sa te tina captivat pana la sfarsit, iar calatoria de 2 ore si 30 de minute, presarata cu scene de violenta si sex, insotite de o muzica ce tine pasul cu actiunea intr-un peisaj infrigurat, nu este plictisitoare, ci chiar frumoasa. Un lucru care mi-a placut a fost faptul ca investigatia in sine este bine pusa la punct, iar noi putem urmari fiecare pas spre rezolvarea misterului.
Distributia este buna, cu actori talentati, insa vedeta peliculei este Noomi Rapace. Interpreteaza perfect rolul de femeie cu o copilarie nefericita, care uraste barbatii, cu un motiv intemeiat. Este dura la exterior, fara incredere in oameni, dar are puterea de a mai simti ceva pentru un barbat. Cei doi protagonisti, interpretati de Nyqvist si Rapace, se potrivesc si fac ca investigatia sa para reala, potrivita.
Oplev, regizorul, face o treaba buna si stie sa proportioneze actiunea de la inceput pana la sfarsit. Violenta surprinsa pe ecran nu este una falsa, gretoasa, ci este reala, tulburatoare si brutala.
Barbati care urasc femeile nu reinventeaza roata, ci ofera ce are mai bun genul thriller, iar eu va trimit la cinema daca aveti chef de o poveste politista bine inchegata. A aparut si Fata care s-a jucat cu focul pe 2 iulie in America, iar Castelul din nori s-a sfaramat este in productie.
Puteti vedea filmul la Hollywood Multiplex, incepand cu 10 septembrie.
Ca o mica paranteza: Filmul va fi produs si la Hollywood, iar Daniel Craig (ultimul James Bond) va intra in pielea lui Mikael Blomkvist si banuiesc ca vor taia, cel putin, o ora din film. Vedeti varianta suedeza mai intai.
Etichete: cronica, extern, filme, Michael Nyqvist, Millenium, Noomi Rapace, opinii, Stieg Larsson, video