EADS vrea sa fuzioneze cu BAE Systems

Scris de

European Aeronautic, Defence & Space Co (EADS), unul dintre cei mai mari producatori de avioane din lume, analizeaza fuziunea cu BAE Systems, cea mai mare companie de armament la nivel planetar, operatiune care va crea un colos cu activitati de la avioane pana la submarine nucleare.

In urma fuziunii, actionarii EADS vor controla 60% din noul gigant iar actionarii BAE vor detine restul de 40%. Cele doua companii au recunoscut ieri discutiile. Combinatia va duce la realizarea unui gigant cu 220.000 de angajati in intreaga lume si venituri combinate de 72 miliarde de euro, ceea ce inseamna 97 miliarde de dolari. Acesta va depasi, astfel, rivalii americani Boeing si Lockheed Martin, care au venituri de 68,7 miliarde de dolari, respectiv 46,5 miliarde de dolari.
Conglomeratul va produce atat avioane civile Airbus cat si militare, din clasa Typhoon a Eurofighter, dar si submarinele nucleare Astute. Acum doi ani, BAE anunta si intentia de a produce tancuri “invizibile”.
Agentia de rating Fitch a anuntat ca alianta are sens la nivel industrial insa a notat ca fuziunea trebuie sa fie aprobata de autoritatile de reglementare din Franta, Germania, SUA, Marea Britanie si Arabia Saudita. BAE Systems este condusa de catre Ian King iar EADS de catre Tom Enders, care a preluat conducerea in luna iunie. Nu a fost anuntat unde va fi sediul noului grup si nici cine va fi director general.

Problema actionarilor

De asemenea, trebuie rezolvata problema complexa a actionariatului EADS. Compania pan-europeana a fost fondata in 2000 si este o imagine in oglinda a echilibrului din Uniunea Europeana. Franta si Germania controleaza cate 22,5%, impartiti astfel: grupul media Lagardere detine 7,5%, statul francez alti 15%, iar grupul german Daimler detine 15% si are drept de vot pentru alti 7,5% – controlati de mai multe landuri germane alaturi de o serie de investitori privati.
Atat Lagardere cat si Daimler doresc de mai multi ani sa scape de actiunile la grupul aeronautic, asa ca aceasta ar fi ocazia potrivita.

Un alt pachet 5,4% este detinut de statul spaniol. Cum 49,86% din titluri sunt listate pe diverse burse din lume, asa s-a ajuns ca Dubai Holding sa aiba 3,12% din EADS. Concomitent, banca rusa de stat VTB a acumulat in 2006 un pic peste 5% din actiuni. Pachetul a fost cedat unei alte banci de stat, VEB – Banca Rusa de Dezvoltare. In final, aceasta si-a vandut actiunile catre UAC (JSC United Aircraft Corporation), un holding aviatic rus gandit de Vladimir Putin si controlat de stat.

In urma anuntului, actiunile celor doua companii au scazut fulgerator: 10% scadere la Paris pentru EADS si 9,2% minus pentru BAE la Londra.

Sursa: Reuters
Sursa foto: The Telegraph

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.