Inchiderea centralelor nucleare germane va creste poluarea
Scris de Autor invitat
Planul Germaniei de inchidere a tuturor centralelor sale nucleare pana in 2022 si intoarcerea la utilizarea combustibililor fosili va adauga pana la 40 de milioane de tone numarul emisiilor anuale de dioxid de carbon.
Prima etapa din proiectul de renuntare la energia nucleara este vazut mai mult ca unul politic decat unul tehnic, doarece cancelarul german Angela Merkel incearca sa surprinda sentimentul anti-nuclear aparut in urma crizei de la Fukushima, sporindu-si astfel popularitatea.
Ecologistii au salutat schimbarea, desi au cerut grabirea procedurilor de renuntare la utilizarea tehnologiilor daunatoare pentru mediul inconjurator si inlocuirea acestora cu unele surse de energie regenerabila precum panourile solare.
Pe de alta parte, analistii considera ca mutarea va duce la o crestere a emisiilor de gaze cu efect de sera, iar cresterea emisiilor anuale ale Germaniei va fi echivalenta cu cat produce singura Slovacia, deoarece se vor utiliza gazele naturale si carbunele pentru a genera energie electrica.
Emisiile suplimentare vor duce la multiplicarea numarul cererilor de permisele de carbon, crescand astfel costurile de poluare pentru industria UE. Schema UE de comercializare este menita să limiteze emisiile industriale, prin alocarea unei cote fixe de poluare pentru 12.600 de fabrici si centralele electrice, insa recesiunea din 2009 s-a soldat cu o saturare a pietei permiselor.
Deutsche Bank estimeaza un plus de 370 milioane de tone de CO2 emise pana in 2020, in vreme ce Societe Generale previzioneaza in plus 406 milioane de tone.
Autor: Silvia Burcea
Etichete: Deutsche Bank, energie, extern, Germania, mediu, poluare, recomandari, Societe Generale, stiri, UE