Microbii vor transforma carbunele in gaz metan “artificial”

Scris de

Doua companii americane pariaza pe folosirea microbilor in furnizarea de energie pe viitor. Cercetatorii au descoperit ca intr-un depozit carbunele este plin de bacterii care consuma combustibilul fosil si il “sparg”, transformandu-l in gaz metan.

“De indata ce iti dai seama de reteta de a hrani microbii si a-i reactiva, este destul de simplu”, spune Bob Cavnar, director executiv la compania Luca Technologies. Aceasta, impreuna cu Ciris Energy au inceput sa experimenteze anul trecut folosirea unor astfel de vietuitoare in sondele de gaz sapate in depozite de carbune.
Companiile au imprastiat in acestea calciu, magneziu, fosfat si glicerol, ceea ce incurajeaza microorganismele sa se reproduca, sa se hraneasca si sa converteasca stratul in metan. Mii de microbi diferiti – nimeni nu stie exact cate specii – traiesc si se hranesc la cateva sute de metri sub pamant. Luca a efectuat cercetari and si a identificat circa 100 de specii care joaca diverse roluri, ca intr-o reactie in lant, in spargerea unor molecule organice complexe din carbune intr-o singura molecula simpla.

Astfel, puturile vechi pe cale de a-si termina productia de gaz si-ar tripla-o.
Procesul functioneaza la scala mica, dar intrebarea este cat de viabil este din punct de vedere economic, spune Michael Urynowicz, cercetator de la Universitatea Wyoming.

Unii sunt ingrijorati ca procesul va contamina apele freatice pe care se bazeaza alimentarea a 6.000 de locuinte. Dar Luca Technologies spune ca procesul este mai prietenos cu mediul dec~t saparea de sonde si realizarea de drumuri si tevi. Ciris a luat, insa, o amenda pentru ca au introdus chimicale in subsol fara autorizatie.

Arderea de metan emite jumatate din dioxidul de carbon emis prin arderea carbunelui.
Anul trecut, Luca a inceput sa experimenteze transformarea petrolului din zacaminte degradate in gaze naturale.

Sursa: Business Week
Sursa foto: www.designer-iii.com

Etichete: , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.